Κάθε διατροφική μελέτη που εμφανίζεται στον επιστημονικό κόσμο έρχεται για να μας δώσει «food for thought» και μια νέα οπτική σε αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Mελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σήμερα, η Daily Mail έκανε εκτενή αναφορά στη συγκεκριμένη μελέτη και τα πορίσματα των Ελλήνων ερευνητών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geriatrics & Gerontology International και μας δίνει μια σημαντική πληροφορία για ένα πεδίο της ζωής μας που βρίσκεται διαρκώς υπό εξέταση και επηρεάζει την καθημερινότητα και την υγεία μας: τον ύπνο.

Ο ύπνος και η διατροφή είναι τομείς άρρηκτα συνδεδεμένοι. Η ελληνική μελέτη έδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεαστεί θετικά με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο την αξιολόγηση της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου σε σχέση με την ενσωμάτωσης της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διατροφή με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το κρέας, τα ψάρια και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συναντάμε πχ. στο ελαιόλαδο.

Κορεσμένα λιπαρά, κόκκινο κρέας, τυποποιημένα προϊόντα και ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνονται σε ελάχιστες ποσότητες. Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί αν καταναλώνεται που και που, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό.

Πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το διατροφολόγιό σας με αυτό το μοντέλο διατροφής: Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και προσθέστε περισσότερα λαχανικά σε κάθε γεύμα. Αντικαταστήστε το βούτυρο και το ηλιέλαιο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μια υπέροχη επιλογή για σνακ είναι οι ξηροί καρποί (και όχι κάποιο τυποποιημένο σνακ με λιπαρά). Μια ιδανική επιλογή για επιδόρπιο είναι τα φρούτα.

H μελέτη έγινε σε δείγμα περίπου 1.650 ενηλίκων, άνω των 65 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν αυτό το διατροφικό μοντέλο σε πολύ μικρό βαθμό είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου από τα άτομα που το ακολουθούσαν σε μέτριο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Οι τροφές στη μεσογειακή διατροφή (όπως οι ελιές, τα ψάρια και τα φρούτα) είναι πολύ σημαντικές πηγές μελατονίνης που βοηθά σημαντικά στην ποιότητα του ύπνου.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι άκρως σημαντικός στους ενήλικες καθώς βοηθά σημαντικά στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει την εμφάνιση ιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη ιταλική μελέτη σε δείγμα 5.000 ατόμων άνω των 65 ετών έδειξε ότι τα άτομα που υιοθέτησαν αυτό το διατροφικό μοντέλο μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25%.

 

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.