Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ανεξαρτησία θέλουν τώρα οι Σκοτσέζοι λόγω Brexit

3 Σεπτεμβρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μεταστρέφει την κοινή γνώμη στη Σκοτία υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.

Οι σκοτσέζοι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί εναντίον της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του 2014. Ομως, η απόφαση για το Brexit αναζωπύρωσε τον διάλογο για το πιο μακροπρόθεσμο μέλλον της Σκοτίας, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο δημοψήφισμα του 2016, η μεγάλη πλειοψηφία των Σκοτσέζων τάχθηκε εναντίον της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι στην υπόλοιπη χώρα τάχθηκαν υπέρ του Brexit. Το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί την 29η Μαρτίου 2019.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης


Η δημοσκόπηση κατέγραψε ότι εάν το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως προγραμματίζεται, το 47% των Σκοτσέζων θα τασσόταν υπέρ της ανεξαρτησίας στην περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα για το μέλλον της επαρχίας.

Το 43% είπε ότι θα τασσόταν εναντίον της ανεξαρτησίας και το 10% ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά πώς θα ψήφιζε.

Αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ και διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, η δημοσκόπηση καταγράφει αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα, με το 43% υπέρ της ανεξαρτησίας και το 47% εναντίον.

Η έρευνα της κοινής γνώμης διενεργήθηκε από την Deltapoll σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.022 σκοτσέζων ψηφοφόρων.

Παραγγέλθηκε από την οργάνωση Best for Britain, η οποία προτρέπει το Λονδίνο να επιδιώξει την παραμονή στην ΕΕ ή τη διατήρηση στενών σχέσεων με την Ευρώπη.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το δημοψήφισμα του 2014 έκλεισε το ζήτημα.

in

This entry was posted on Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, 2018 at 15:25 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply