Το αλάτι το αγαπάμε πολύ στο φαγητό. Δίνει μοναδική

γεύση στα πιάτα μας.

Δεν ξεχνάμε όμως τα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει. Πρησμένο στομάχι και αφυδάτωση. 

Ξέρουμε πάνω-κάτω ποιες τροφές περιέχουν το περισσότερο αλάτι, ωστόσο, υπάρχουν πολλές κρυφές πηγές νατρίου που μπορεί να μας φουσκώσουν χωρίς να το περιμένουμε.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού, σύμφωνα με την Deborah Tagliareni. Η ίδια εξηγεί ότι ένα γεύμα μπορεί εύκολα να περιέχει όλη την ημερήσια αξία σε νάτριο.

«Αν και οι τροφές που είναι υψηλές σε νάτριο δεν σε κάνουν να πάρεις βάρος απαραίτητα, οι τροφές με αλάτι περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπη», αναφέρει η διατροφολόγος Lisa Moscovitz.

«Το να τρως αλάτι δεν αυξάνει απευθείας το σωματικό λίπος, αλλά αυξάνει την κατακράτηση υγρών, κάτι που φαίνεται στην ζυγαριά».

Ποιες είναι όμως οι ύπουλες πηγές νατρίου;

Επεξεργασμένα κρέατα ή αλλαντικά: Η γαλοπούλα, το μπέικον και τα λουκάνικα είναι πλούσιες πηγές σε νάτριο, χωρίς καν να προσθέσεις αλάτι από μόνη σου.

Κατεψυγμένα γεύματα: Ως η επιτομή των επεξεργασμένων τροφών, είναι γεμάτα αλάτι. Τσέκαρε την συσκευασία πριν τα αγοράσεις.

Γεύματα εστιατορίου: Ο λόγος που βγαίνουμε να φάμε έξω είναι η ωραία γεύση. Παράγγειλε πιάτα με τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και θυμήσου τα πρόσθετα υλικά που είναι αλατισμένα (μπέικον, τυρί κτλ).

Σούπες σε κονσέρβα, φασόλια, λαχανικά και προϊόντα ντομάτας: Μια κονσέρβα σούπας περιέχει πάνω από το 60% της ημερήσιας πρόσληψης σε νάτριο. Μπορεί οι κονσέρβες να είναι ένας τρόπος να τρως περισσότερα λαχανικά ή όσπρια, προσοχή όμως στην ποσότητα του αλατιού.

Γαλακτοκομικά: Το γάλα περιέχει νάτριο, οπότε προσοχή στο τυρί.

Πίτσα: Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, περιέχει αρκετό αλάτι. Η κρούστα, η σάλτσα ντομάτας, το τυρί, το αλλαντικό και όλα τα υλικά και τα toppings ανεβάζουν την πρόσληψη σε νάτριο.

 

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.