Ανοίγει ο δρόμος για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έπειτα από την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα που κέρδισε τελικά τη μάχη των «λευκών» ψηφοδελτίων και εξελέγη με ποσοστό 88%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για εθνικές κάλπες και αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό που μπορεί να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

«Από στιγμή σε στιγμή, αν είναι έτοιμος ο πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα» προϊδέαζαν πηγές της κυβέρνησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικά, θα χρειαστεί λίγο ακόμη χρόνο. Όσο για τις αλλαγές, αυτές, αναμένονται «περιορισμένης έκτασης».

Ανοίγματα Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για ανοίγματα αμφίπλευρα, τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στην Κεντροδεξιά (μέσω Καμμένου). Καθόλου τυχαία μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή για συμμαχίες που «απαιτούν οι συνθήκες» -στέλνοντας το μήνυμα στους «53» που κατά καιρούς αντιδρούν στα «ανοίγματα- και διεμήνυσε παράλληλα ότι δεν είναι ώρα για ηττοπάθειες αλλά για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.



Δεν αλλάζει ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης

Όλες οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι εκτός μεγάλου απροόπτου ο πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει την πυρήνα της κυβέρνησης.

Στους αμετακίνητους συγκαταλέγονται ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει και να διεκπαιρεώσει τις «ουρές» της… εξόδου από τα μνημόνια και απολαμβάνει και της αποδοχής των Ευρωπαίων, όπως επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αμετακίνητος, κατά πληροφορίες του iefimerida είναι και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Όσο για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο ο λόγος που θα άλλαζε χαρτοφυλάκιο, θα ήταν μόνο αν το επιθυμούσε ο ίδιος.

Σπίρτζης-Παππάς «παίζουν» για το Εσωτερικών

Μετά την αποχώρηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα καταλήξει ποιος θα αναλάβει τον κομβικό αυτό υπουργικό θώκο. Ωστόσο, έντονα «παίζουν» τα ονόματα των κκ Σπίρτζη και Παππά. Αμφότεροι της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά, η ολοκλήρωση σημαντικών projects στο Ψηφιακής πολιτικής φέρουν τον Παππά να παραμένει στο υπουργείο του.

Αλλαγές σε 4-5 υπουργεία

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές στα υπουργεία: Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και βέβαια στο Προστασίας του Πολίτη.

Για το τελευταίο, δυνατά «παίζει» το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, πλην όμως έχει στις πλάτες του το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ενώ κάποιοι μιλούν και για την Όλγα Γεροβασίλη, αν και παραμένει αβέβαιο κατά πόσο η ίδια θα επιθυμούσε να μετακινηθεί σε αυτή τη φάση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ξενογιαννακοπούλου-Παπακώστα στην κυβέρνηση;

Προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, η είσοδος της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργικό σχήμα θεωρείται από στελέχη πολύ πιθανή, ενδεχομένως στο Υγείας.



Άνοιγμα προς τη λαϊκή δεξιά θα σηματοδοτήσει τυχόν είσοδος της Κατερίνας Παπακώστα, με την ίδια να έχει  δηλώσει ότι αναμένει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ στο iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.