Σε πέντε περιφέρειες της χώρας κατευθύνεται το 89% των τουριστικών εισπράξεων καθώς δέχονται την πλειοψηφία των τουριστών.

Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Το προφίλ των επισκεπτών διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η Κεντρική Μακεδονία να έχει το μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων, ενώ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη να υπερτερούν σε αριθμό εισπράξεων.

Στις εισπράξεις υπερτερεί και η Αττική, ενώ χαμηλότερα από την Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά. Ειδικότερα, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 84% των επισκέψεων (26,0 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 87% των διανυκτερεύσεων (181 εκ.) και το 89% των εισπράξεων (12,6 δισ. €).

Kάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μία άφιξη) κατά μέσον όρο επισκέπτεται 1 έως 1,2 Περιφέρειες, με μέσο όρο 1,14 Περιφέρειες.

Εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (1,64 επισκέψεις ανά επισκέπτη) και τις Λοιπές Χώρες (1,24). Οι δύο αυτές αγορές είναι long haul και προφανώς προσπαθούν σε ένα ταξίδι τους στην Ελλάδα να επισκεφθούν το μέγιστο αριθμό προορισμών ενδιαφέροντος. Οριακά περισσότερες Περιφέρειες (1,21) επισκέπτονται οι Γάλλοι.

Το μικρότερο αριθμό επισκέψεων έχουν οι επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία. Ειδικότερα: ΠΓΔΜ (1,00), Βουλγαρία (1,02), Σερβία (1,03) και Ρουμανία (1,06), Τουρκία (1,14) και Αλβανία (1,15).

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της γερμανικής αγοράς σε όλες τις Περιφέρειες (πλην του Βορείου Αιγαίου), ειδικά με όρους διανυκτερεύσεων και εισπράξεων, ακολουθούμενη από τη βρετανική αγορά, που εμφανίζεται στην πλειονότητα των Περιφερειών. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ούτε μία Περιφέρεια που τουλάχιστον η μια από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας.

Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές και στους τρεις δείκτες είναι η αμερικάνικη, η βρετανική και η κυπριακή.

Στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) – στην Κεντρική Μακεδονία και οι τρεις.

Η εικόνα διαφοροποιείται σε όρους εισπράξεων, λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Βαλκανικών αγορών, με τη γερμανική αγορά να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις Περιφέρειες αυτές, πλην Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου στην πρώτη θέση βρίσκεται η τουρκική αγορά, ακολουθεί η βουλγάρικη και στην τρίτη θέση είναι η γερμανική.

Οι τοπ έξι αγορές για την Ελλάδα

Η γερμανική

Η σημασία της γερμανικής αγοράς αναδεικνύεται από το γεγονός ότι σε 10 από τις 13 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των επισκέψεων και σε 11 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων βρίσκεται στο top-3. Η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότερη αγορά ως προς τις εισπράξεις σε 6 Περιφέρειες.

Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (624 € έναντι 458 €), αν και έχει την ίδια ημερήσια δαπάνη με το μέσο όρο (68 €), λόγω της μεγαλύτερης παραμονής, αντικατοπτρίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση τουριστών από τη Γερμανία σε προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη γερμανική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι η Kρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.

Η βρετανική

Η βρετανική αγορά είναι μια από τις 3 σημαντικότερες αγορές σε 8 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των επισκέψεων, σε 8 Περιφέρειες βάσει των εισπράξεων και σε 8 βάσει του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Είναι η σημαντικότερη αγορά από πλευράς εισπράξεων στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, του Βορείου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (637 € έναντι 458 €), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (78 € έναντι 68 €). Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη βρετανική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι τα Ιόνια Νησιά, η Kρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Η γαλλική

Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη σημαντικότερη από πλευράς εισπράξεων. Εμφανίζεται σε 4 Περιφέρειες top-3 βάσει του αριθμού των επισκέψεων και εισπράξεων, ενώ εμφανίζεται 5 φορές βάσει αριθμού διανυκτερεύσεων. Πρώτη θέση κατέχει μόνο στον αριθμό επισκέψεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (577 € έναντι 458 €), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (81 € έναντι 68 €). Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη γαλλική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι η Kρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Aττική.

Η ιταλική

Η ιταλική αγορά ανήκει στο top-3 σε 2 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των διανυκτερεύσεων αλλά και των εισπράξεων. Σε καμία Περιφέρεια δεν κατέχει την πρώτη θέση. Έχει χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (453 € έναντι 458 €), επειδή έχει χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη ( 63 € έναντι 68 €). Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την ιταλική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Η αμερικανική

Η αμερικανική αγορά συμπληρώνει το top-5 των σημαντικών αγορών. Εμφανίζεται σε 4 Περιφέρειες στο top-3 βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (573 € έναντι 458 €), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (85 € έναντι 68 €). Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται 1,64 Περιφέρειες έναντι 1,14 που είναι ο γενικός μέσος όρος του εισερχόμενου τουρισμού. Επίσης, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται 1,64 Περιφέρειες έναντι 1,14 που είναι ο γενικός μέσος όρος για τον εισερχόμενο τουρισμό. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την αμερικανική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι η Aττική, το Νότιο Αιγαίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Η ρωσική

Η ρωσική αγορά δεν εμφανίζεται σε καμία Περιφέρεια βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (605 € έναντι 458 €), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (71 € έναντι 68 €). Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη ρωσική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.