Δυο λόγια από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, ως ύστατο χαιρετισμό για τον εκδημήσαντα συμπατριώτη μας, δημιουργό και δωρητή των έργων του στη Βιβλιοθήκη, για το ταξίδι του στην Αιώνια πλέον Διαμονή του!…..

Δημήτριο Κόττα.

“Οίς γάρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες αναφύονται” έλεγε ο Περικλής ο Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός των Αθηναίων, τον 5ο αιώνα π.χ. ήτοι, ότι η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται! γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι!….




Ο Δημήτριος Κόττας, ο συμπατριώτης μας από το Πρόσβαρο Γρεβενών, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα χρόνια μετά τον Εμφύλιο και μετανάστης στον Καναδά μετά από τον επαναπατρισμό του. Μια ζωή στον μισεμό. Μια ζωή μακριά από τη γενέτειρά του. Μακριά από την Ελλάδα. Πάντα όμως στην ψυχή του κουβαλούσε την Πατρίδα και τον Ελληνισμό. Σπούδασε τυπογράφος και ευδοκίμησε, ως προσωπικότητα, αφήνοντας πολύ σημαντικό έργο στη ζωή του. Το έργο, από τα έργα του, που θα αποτυπωθεί με το ανεξίτηλο χρώμα της μνήμης είναι: Ο χάρτης των σοφών της αρχαίας Ελλάδος και τα επτά του βιβλία από την Ιστορία και τη Λαογραφία των Ελλήνων.

  1. Γνωμικά & Παροιμίες από τη σοφία του λαού μας
  2. Ανέκδοτα του λαού μας
  3. Οι Μεγάλοι Σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας
  4. Μεγάλοι του Έθνους Ευεργέτες
  5. Μια ματιά στην Ιστορία και τον Πολιτισμό μας
  6. Ήρωες της Επανάστασης του 1821
  7. Proverbs And Wise Sayings

Το σύνολο του έργου του κοσμεί τις προθήκες της Βιβλιοθήκης μας!…

“Ἀνδρών γαρ ἐπιφανών πάσα γῆ τάφος, και οὐ στηλῶν μόνον ἐν τῇ οικεία σημαίνει ἐπιγραφή, αλλὰ και ἐν τῇ μὴ προσηκούσῃ ἄγραφος μνήμη παρ’ ἑκάστω τῆς γνώμης μᾶλλον ἢ τοῦ ἔργου ἐνδιαιτᾶται”.

(Διότι τάφος των επιφανών ανδρών είναι κάθε τόπος, και δε σώζεται το όνομά τους μόνο σε επιγραφές στην πατρίδα τους, αλλά διατηρείται η ανάμνηση τους και στις ξένες χώρες, πιο πολύ στη μνήμη και στις καρδιές των ανθρώπων παρά στα γραπτά μνημεία και στους τάφους).

Να είναι ελαφρύ το χώμα της γης του Καναδά που τον σκεπάζει!…

Συλλυπητήρια στους συγγενείς του!…

Ζαγκανίκας Σίμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.