Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος και η τακτική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας για να υγιή δόντια, αλλά είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται η σωστή διατροφή για την οδοντική υγεία.

Και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά και η σοκολάτα είναι κακά για τα δόντια μας, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που κάνουν κακό.

Ο Δρ. Πίτερ Τσουάνγκ, από την Αυστραλιανή Οδοντιατρική Ένωση μίλησε πρόσφατα για τα απροσδόκητα τρόφιμα που καταστρέφουν το ολόλευκο χαμόγελό μας.

Η Daily Mail δημοσίευσε μια λίστα σε αυτά που καλό θα ήταν να περιορίσουμε ή και να κόψουμε τελείως.

Εσπεριδοειδή
Διάβρωση του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει  η μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών

Διάβρωση του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών
Τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά μήπως το αγαπημένο σας νερό με λεμόνι, ή ο χυμός πορτοκάλι δεν είναι και τόσο καλός για τα δόντια σας;

«Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και ευαισθησίας στα δόντια» δήλωσε ο Δρ. Τσουάνγκ.

Αντί αυτών, ο Δρ. Τσουάνγκ συνιστά να προτιμήσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα, τα οποία περιέχουν λιγότερο οξύ.

Ζυμαρικά
Μήπως να ξανασκεφτείτε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα;

Μήπως να ξανασκεφτείτε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα; 
Η αγαπημένη συνήθεια – τα ζυμαρικά – δεν έχει κάτι το ανησυχητικό, τουλάχιστον αυτό νομίζαμε μέχρι τώρα.

Αλλά αν έχουν οποιαδήποτε σάλτσα με βάση τη ντομάτα, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί καθώς ο Δρ. Τσουάνγκ προειδοποιεί πως είναι πολύ όξινη.

Προειδοποίησε πως οι κονσέρβες ντομάτας – οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή σάλτσας ζυμαρικών – είναι πιο όξινες από τις κανονικές ντομάτες.

Αν λοιπόν θέλετε να τρώτε ζυμαρικά χωρίς να σκέφτεστε την υγεία των δοντιών σας, επιλέξτε απλές σάλτσες ή με μια απλή βάση με ελαιόλαδο.

Ποπ κορν
Τα σκληρά ποπ κορν ασκούν πιέσεις στα δόντια σας

Τα σκληρά ποπ κορν ασκούν πιέσεις στα δόντια σας
Δεν είναι μόνο τα όξινα τρόφιμα που θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ο οδοντίατρος επεσήμανε πως τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα «ασκούν επίσης μεγάλες πιέσεις στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος».

Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το ποπ κορν, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρια καλαμποκιού που να μην έχουν ανοίξει και αυτά μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτά που είναι καλυμμένα με καραμέλα, είναι ακόμη πιο σκληρά».

Αν θέλετε κάτι τόσο πολύ για να τσιμπολογάτε στον κινηματογράφο, προτιμήστε τα nachos.

Πάγος
Όπως και ο πάγος

Όπως και ο πάγος
Με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας από το ποπ κορν, μπορεί να συμβεί και με τον πάγο.

Πίκλες

Μπορεί να κάνουν καλό στο έντερό μας, είναι ωστόσο πολύ όξινες οι πίκλες.

Μπορεί να κάνουν καλό στο έντερό μας, είναι ωστόσο πολύ όξινες οι πίκλες. 
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είανι οι πίκλες, που μπορεί να λατρεύονται τον τελευταίο καιρό, χάρη στην ικανότητά τους να βοηθούν στην υγεία των εντέρων, ωστόσο, είναι πολύ όξινα.

Ο Δρ Τσουάνγκ, προειδοποίησε πως «η ξεχωριστή γεύση των πικλών είναι συχνά εθιστική» και πολλοί από εμάς πιστεύουν πως οι ελιές μας κάνουν καλό.

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πολύ όξινες οι πίκλες και αντί γι’ αυτά να επιλέγουμε μπαστουνάκια καρότου ή αγγουριού.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.