Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μύδια και οστρακοειδή ελέγχονται για διοξίνες

Ιούλιος 18th, 2018 by Σταματίνα

Έπειτα από σχετικές επισημάνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά ελέγχους για διοξίνες σε μύδια και οστρακοειδή. Η μη διενέργεια των εξετάσεων αυτών, άλλωστε, αποτέλεσε αιτία παρατήρησης και σύστασης για την Ελλάδα κατά τον έλεγχο αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου, που διέπουν την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών στην αγορά.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τη διάθεση πίστωσης και την έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για τους ελέγχους που θα διεξάγονται από το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (Ε.ΦΑ.Μ.Α.Δ.) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Τμήμα Β΄ της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υλοποιούνται οι εξετάσεις για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης διοξινών, των παρόμοιων με διοξίνες Πολυχλωριωμένων Διφαινυλίων (PCBs) και Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (PAH’s), ενώ για έξι PCBs (PCB 28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153, PCB180), με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρχισαν εξετάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ζώντων δίθυρων μαλακίων στην επικράτεια. Πέντε Περιφερειακές της Ενότητες διαθέτουν ζώνες παραγωγής και αλιείας και εφαρμόζουν το Πρόγραμμα Επιτήρησης των ζωνών παραγωγής τους. Ανάμεσά τους, τη μεγαλύτερη παραγωγή έχει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν οι περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής.

Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια άπτεται της προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και μια έρευνα αναφοράς, η οποία θα ενισχύσει την εικόνα της -όπως και της χώρας- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, επίσης, απαιτούνται για την αναθεώρηση ή ενίσχυση της χρήσης των περιοχών παραγωγής δίθυρων μαλακίων στην Περιφέρεια και την ενίσχυση της εμπορικής τους αξίας.

 

 

 

 

 

newsbeast

loading…

This entry was posted on Τετάρτη, Ιούλιος 18th, 2018 at 12:04 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply