Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ για όσο διάστημα χρειασθεί να αυξηθεί ο πληθωρισμός, συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή τους, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΕΚΤ διαμήνυσε στις αγορές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά «έως το καλοκαίρι του 2019» μετά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, όταν ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει φέτος τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν στη συνεδρίαση ότι τα επιτόκια θα μεταβληθούν μόνο αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν, πάντως, ότι η πρόοδος στην αύξηση του πληθωρισμού είναι ουσιαστική και ότι πιστεύουν πως η αύξηση των τιμών θα συνεχισθεί προς τον στόχο της τράπεζας.

Οι αγορές στοιχηματίζουν σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Οκτώβριο (του 2019), αλλά οι προσδοκίες έχουν κυμανθεί έντονα μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας αυξημένη αβεβαιότητα.

Αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «αναμένουν» να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο, σημείωσαν επίσης ότι, με δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα, είναι συνετό να εξαρτήσουν τη διακοπή των αγορών από τα νεότερα στοιχεία.

 

 

 

 

 

Reuters/ ΑΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.