Το «κήρυγμα» επειδή δεν αύξησαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους είναι το λιγότερο που περιμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Φοβούνται ότι ο Αμερικανός θα το τραβήξει περισσότερο.

Κατευθυνόμενοι στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι δεν είναι σίγουροι ποιον Τραμπ θα αντιμετωπίσουν: εκείνον που μπορεί να κάνει κάποια ξεσπάσματα, αλλά θα αφήσει ανέπαφη τη συμμαχία, ή κάποιον που μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πάντως, προετοιμάζονται για το χειρότερο, γράφει ο Guardian. Ανησυχούν ότι μπορεί ο Τραμπ να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ακυρώνοντας τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μία ή περισσότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ ή καθυστερώντας την ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτών και εξοπλισμού στην Ευρώπη. Θα μπορούσε, χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, να κάνει συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν τον συναντήσει στο Ελσίνκι την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ακόμη και εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο, πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα επιβιώσει. Εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι θυελλώδεις, αλλά τονίζουν ότι η Συμμαχία είναι πολύ σημαντική για να καταρρεύσει. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπολογίζουν στο ΝΑΤΟ και θα αντιδρούσαν σε όποια κίνηση του Τραμπ για αποχώρηση. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να αποσύρει τις ΗΠΑ, αυτό δεν θα ήταν κάτι εύκολο.

Αλλωστε, οι περισσότερες αποφάσεις που έχει πάρει έως τώρα ο Τραμπ, έγιναν ουσιαστικά με μια υπογραφή σε ένα προεδρικό διάταγμα. Η υπόθεση του ΝΑΤΟ διαφέρει, εξηγεί ο Ντάγκλας Λουτ, που είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2013 έως πέρυσι. Και αυτό γιατί υπάρχει μια συνθήκη, που εγκρίθηκε από τη Γερουσία και όποια αλλαγή σε αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να γίνει με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα, ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του γιατί τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τους. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμμαχίας για το 2017, δαπανούν το 3,58% του ΑΕΠ για αυτό τον σκοπό.

Στην Ευρώπη, μόνο πέντε μέλη έχουν πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, που είχε ορίσει το ΝΑΤΟ το 2014. Η Ελλάδα (2,32%), η Μ. Βρετανία (2,14%), η Εσθονία (2,14%), η Ρουμανία (2,02%) και η Πολωνία (2,01%). Η Γαλλία δαπανά το 1,79%, η Γερμανία το 1,22%, η Ιταλία το 1,13% και η Ισπανία το 0,92% του ΑΕΠ. Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως τον Απρίλιο υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά περίπου ένα τρίτο, έως το 2025, για να πετύχει τον στόχο. Το Βερολίνο από την άλλη αναμένεται να μπει στο στόχαστρο του Τραμπ, γιατί σχεδιάζει περιορισμένη αύξηση.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.