Με ανησυχία παρακολουθούμε την επιμονή της αλβανικής κυβέρνησης να διατηρεί στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας κεφάλαιο με τον τίτλο: «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδας». Μεταξύ των περιοχών περιλαμβάνονται: η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ηγουμενίτσα.

Είναι φανερό ότι, με τη στάση της, η Αλβανία προκαλεί την Ελλάδα, χωρίς να δείχνει διάθεση φιλικής γειτονίας. Παράλληλα, συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια ξεριζωμού του ελληνισμού από τη Χειμάρραμε αφορμή το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Μάλιστα, κατά καιρούς θέτει θέμα επιστροφής των περιουσιών των Τσάμηδων, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου για όσα έπραξαν στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής.

Εκτιμούμε ότι, τέτοιες συμπεριφορές εθνικιστικής αλαζονείας δεν έχουν θέση στις σχέσεις των δύο κρατών.

Οι σύνεδροι του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. απαιτούμε:

  • Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την αλβανική, την απάλειψη του περιεχομένου των αλβανικών σχολικών βιβλίων και να διατυπώσει σαφώς ότι δεν είναι ανεκτές διατυπώσεις και κεφάλαια που υποκρύπτουν επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Εμείς, οι Έλληνες καθηγητές, στους μαθητές μας –που είναι και Αλβανοί– διδάσκουμε την ανεκτικότητα και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και εθνών. Δεν ανεχόμαστε λοιπόν, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες μαθητές των αλβανικών σχολείων, να διδάσκονται για τις επεκτατικές βλέψεις της Αλβανίας εναντίον της Ελλάδας.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να δείξει με σαφήνεια τις προθέσεις της για στήριξη –με κάθε τρόπο- των Βορειοηπειρωτών, που υπό αντίξοες συνθήκες «φυλάττουν Θερμοπύλες».

Θεωρούμε ότι, η αναθεώρηση της στάσης που τηρεί η Αλβανία έναντι του Ελληνισμού, πρέπει να έχει κατεύθυνση τέτοια που θα καλλιεργεί το πνεύμα τής ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, χωρίς κουτοπονηριές. Αυτό είναι σημαντική προϋπόθεση για την Ειρήνη, που ο Ελληνισμός –ο ελλαδικός και ο εκτός συνόρων γηγενής- επιζητεί στην περιοχή.

16οΠανελλήνιοΣυνέδριο της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.