Πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα των Γρεβενών υποδεχθήκαμε τον Γραμματέα τωνΑγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πρότυπες

καλλιέργειες, αγροτουριστικές εγκαταστάσεις και μονάδες επεξεργασίας πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Δεσκάτης. Οι εμπειρίες και οι συζητήσεις που είχαμε με ανθρώπους της παραγωγής έδωσαν την ευκαιρία για την κατάθεση των παρακάτω σκέψεων.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωτογενής τομέας κυριολεκτικά «γονάτισε». Μολονότι προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την θέσπιση μιας σειράς «γενναίων ευεργετημάτων» προς τον αγροτικό πληθυσμό, όχι μόνο δεν τα υλοποίησε, αλλά επέτυχε τη χειροτέρευση της θέσης μιας σημαντικής μερίδας του ενεργού πληθυσμού της χώρας μας. Αξίζει να ανακαλέσουμε τις υποσχέσεις περί μετάθεσης του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια στα επίπεδα πριν τα μνημόνια, της ρύθμισης των αγροτικών χρεών, για μειωμένα τιμολόγια στη Δ.Ε.Η., της κατάργησηςτου τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα, είχαν δεσμευτεί για ατομικό αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, ίδρυση δημόσιας αγροτικής τράπεζας, διαγραφές χρεών και άλλα πολλά, μη κοστολογημένα «ταξίματα».




Όμως, οι ως άνω υποσχέσεις αποδείχθηκανπροδήλως «κάλπικες» στην περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αγροτική πολιτική τους, όχι μόνο δεν έφερε «ευεργετήματα», αλλά στέρησε σωρηδόν ακόμη και τα «κεκτημένα» της πάγιας νομοθετικής πολιτικής στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάθετη και οριζόντια φοροεπιδρομή με ιλιγγιώδεις αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των συντελεστών, άνευ αναλογικών εισφοροδοτικών κλιμακώσεων. Είναι γνωστή, εξάλλου, η ιστορία του παντελώς άδικου φόρου στο κρασί και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη μπίρα. Έπειτα συμπεριλήφθησαν στον ΕΝΦΙΑ τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, ενώ, για πρώτη φορά εντός του ενωσιακούπεριβαλλόντος, ελληνική κυβέρνηση φορολόγησε από το πρώτο ευρώ τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις! Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες της κατάργησης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και της διαδοχής του από έναν φορέα, η ιστορία του οποίου εκκινεί με τριπλασιασμένες ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή που στη παραπλήσια περίπτωση του ΕΦΚΑ, οι συντελεστές έχουν επικριθεί πολλάκις για τον άδικο και δυσανάλογο χαρακτήρα τους.

Μέτα από όσα εκτέθηκαν, ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί ότι η έννοια του πρωτογενούς τομέα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανύπαρκτη, ή επί το ορθόν η «μερίδα του λέοντος», αν αξιολογήσουμε ότι αποτελεί το κέντρο βάρους της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής. Είναι θλιβερό, όμως, τα χαρτοφυλάκια των αρμοδίων Υπουργών να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες αυτού του επαγγελματικού τομέα, ο οποίος στην ελληνική κοινωνία και οικονομία προβάλλει πολύτιμος.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή και το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας. Τόσο με το κυβερνητικό έργο που υλοποιήσαμε, όσο και με τη σημερινή συμπαράσταση και ειλικρινή ακρόαση των παραγωγικών φορέων, στους οποίους πιστεύουμε και μερίμνα μας είναι να καταστούν ένα από τα πεδία «ανακούφισης» των σημερινών πληγών, τις οποίες προκάλεσε η σημερινή διακυβέρνηση.

Για την ορθή βάση του ζητήματος αξίζει να μνημονεύσουμε την αγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπονομεύτηκε και, τελικά, ισοπεδώθηκε από τους σημερινούς κρατούντες. Μεγάλη επιτυχία υπήρξε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καινοτόμου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Η φορολογία γινόταν με αναλογικό μοντέλο και λογιστικό προσδιορισμό, ενώ οι κοινοτικές επιδοτήσεις εξαιρεθήκαν της φορολογητέας ύλης. Ειδική μέριμνα υπήρξε για την επιστροφή του Φ.Π.Α. και την πολύ σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, όπως η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Το πιο σημαντικό, όμως, αξιολογικά ιδωμένο, εντοπίζεται στο ότι η Νέα Δημοκρατία, έθεσε φραγμούς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε « αγροτική κοπτοραπτική».

Η κοινωνία μας βλέπει, κρίνει και συγκρίνει. Οι εποχές της σύγχυσης και των «ψεύτικων ελπίδων» έχουν προ πολλού παρέλθει. Η Νέα Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Το σχέδιο μας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Βασική στόχευση της προγραμματικής μας πολιτικής είναι η ενίσχυση των αγροτικών συσσωματώσεων με στόχο την καλύτερη απορρόφηση και διαχείριση εγχωρίων και κοινοτικών κονδυλίων, με την παράλληλη θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Η προαγωγή και ανάδειξη των αγροτών που καινοτομούν είναι απαραίτητο να συνδεθεί χρηματοδοτικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και τις επενδυτικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειόδοτησης πάσης φύσεως αγροτικής εγκατάστασης είναι μια κίνηση, η οποία υπαγορεύεται από τον ρου των διεθνών εξελίξεων προς εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας και επικράτησης στις μεγάλες αγορές. Η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών συνιστά, εξίσου, μια σημαντική παράμετρο για το στοίχημα της επιτυχίας.

Είναι αναγκαίο, ακόμη, η ελληνική πρωτογενής παραγωγή να στραφεί προς την αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της ορεινής κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων, μέσω της οποίας αποδίδονται άριστης ποιότητας γάλα, φέτα και κρέας. Οι ενασχολήσεις αυτές και η βιωσιμότητά τους, η οποία τίθεται σε κίνδυνο, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερου σχεδιασμού για την εξασφάλιση μιας ποιοτικής και αξιόλογης συνέχειας.

Στο επίπεδο της διοικητικής και θεσμικής οργάνωση του αγροτικού διαλόγου κρίνεται επιτακτική η συνεννόηση και τακτική επικοινωνία με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Ταυτόχρονα, η δημιουργία και προώθηση ενός «Εθνικού Αγροτικού Επιμελητήριου» μπορεί να αποτελέσει πυλώνα χρηστής προ-νομοθέτησης και διήθησης της αγροτικής νομοθετικής πολιτικής με στόχο την αποφυγή εσφαλμένων κρίσεων και το σεβασμό της γνώμης του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα «ζέοντα» φορολογικά ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, ήδη έχουμε εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, την ελάττωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, ο οποίος, φυσικά, περιλαμβάνει και το αγροτικό επιχειρείν. Εξάλλου, κύριος πυλώνας «ανακούφισης» του αγροτικού πληθυσμού και των οικογενειών τους, μεταξύ άλλων, είναι η θέσπιση εισφοροδοτικού συντελεστή στο 9% από το 22%που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση. Η  Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί, επιπλέον, για την κατάργηση του άτοπου σημερινού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ενώ επεξεργαζόμαστε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, πράγμα το οποίο θεσμοθέτησε η συγκυβέρνηση τω ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όλες οι υποσχέσεις μας είναι κοστολογημένες και καθόλα υπολογισμένες. Κυρίως, όμως, δεν είναι «κάλπικες», αλλά ρεαλιστές και άμεσα υλοποιήσιμες. Κι αυτό γιατί η «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες» αποτελεί απόσταγμα ενός ειλικρινούς διαλόγου με την ελληνική αγροτική κοινωνία, ενός διαλόγου που δεν γνωρίζει στεγανά και εξελίσσεται μέρα τη μέρα, απ’ άκρη σ’ άκρη της επικράτειας, γεγονός που απόδειξε κι η πρόσφατη επίσκεψη του Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της παράταξης στα Γρεβενά.




Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον τόπο είναι κάτι περισσότερο από μια συστάδα νομοθετικών δράσεων. Το σχέδιο μας διαπνέεται και εμποτίζεται από το αξιολογικό στοιχείο της καθιέρωσης μιας καινοτόμου «αγροτικής κουλτούρας», η οποία θα κεφαλαιοποιεί κάθε στάδιο από την παραγωγή προς την κατανάλωση, με μόνιμο γνώμονα την προστασία του Έλληνα παραγωγού, αλλά και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ποιοτικής τοπικής, διατοπικής, περιφερειακής και διεθνούς αγοράς.Ο αγρότης επιχειρηματίας είναι καιρός να αντιμετωπιστεί από την κρατική δομή ως ένας ισότιμος επενδυτής στην εθνική ανάπτυξη, στον οποίο το κράτος οφείλει να είναι διαρκής αρωγός, αφαιρώντας του αδικαιολόγητες τροχοπέδεις, αλλά και υποστηρίζοντας τον μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού, παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην φέρουσα ικανότητα της ελληνικής επαρχίας και ο αγώνας της προσανατολίζεται στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου και του ανθρώπινου δυναμικού για τη δημιουργία νέων προοπτικών και οικονομικών οριζόντων για όλους. Με την εντολή του ελληνικού λαού, όποτε κι όταν αυτή δοθεί, δηλώνουμε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά για το παρόν και μέλλον αυτού του τόπου!

«Ο καιρός γάρ εγγύς».

*Αθανάσιος Σταυρόπουλος
μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.