Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αυτό δήλωσε στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Σαράγεβο.

«Με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει “ναι”.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων.

«Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων», κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

 

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.