Δύσκολα θα χάσει την προεδρία

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 75,7% της επικράτειας, για την προεδρία προηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν με 54,63%, και ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,68%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,48%, ο Ντεμιρτάς στο 7,1% και ο Καραμολάογλου στο 0,91%.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 46,2% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,22%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,1%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,97% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,43% και ακολουθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,38%.

Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 355 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 142, το Εθνικιστικό Κίνημα 53 και τα Καλό Κόμμα 48 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.




Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

Ομως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Το θρίλερ της τελευταίας στιγμής και οι πρώτοι πανηγυρισμοί

Οι οπαδοί του Ερντογαν, μετά τον διαφαινόμενη μεγάλη νίκη ήδη έχουν ξεχυθεί στην Άγκυρα, όπου τα ποσοστά του φτάνουν το 54%. Στα τελικά αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογαν έφτασε το 51%. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν το κουρδικό κόμμα θα μπει τελικά στην Βουλή. Αυτη την ώρα στο 59% λαμβάνουν 9.7% ενώ χρειάζονται 10%. Σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βουλή τότε πολύ δύσκολα ο Ερντογαν θα κάνει κυβέρνηση χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.




Να σημειωθεί ότι εάν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταφέρει να σπάσει το φράγμα του 10% μπαίνει για δεύτερη φορά από την ίδρυση του στη Βουλή, σαν ενιαίο πολιτικό κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις εκλογές του 2015, τα κουρδικά κόμματα δεν κατάφερναν ποτέ να συγκεντρώσουν το 10% για να εισέλθουν ως ενιαίοι κομματικοί σχηματισμοί στη Βουλή και για αυτό το λόγο επέλεγαν τη λύση των ανεξάρτητων υποψήφιων.

Όλες οι εξελίξεις εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.