Τιμητικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Βιέννη, όπου ο Ρήγας Βελεστινλής ετοίμασε, διοργάνωσε το μεγαλόπνοο στρατηγικό
σχέδιο την επανάστασής του για την αποτίναξη της πολύχρονης σκλαβιάς. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν κατά το τριήμερο 22-24 Ιουνίου 2018 με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα και των Συντρόφων του, πρωτοβουλία και επιμέλεια του πιανίστα Χρήστου Μαράντου.

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο οποίος την Παρασκευή 22 Ιουνίου θα αναφερθεί ενδεικτικά σε ορισμένες «Στιγμές του Ρήγα στη Βιέννη» και την επομένη 23 Ιουνίου θα αναπτύξει το θέμα με τίτλο «Το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα Βελεστινλή μέσα από τα έργα του και τα ανέκδοτα έγγραφα των Αρχείων της Βιέννης», σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία της ιστορικής έρευνας των τελευταίων ετών.




Θα μιλήσει, επίσης, η Δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου, επίκ. καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης με θέμα «Φαντασιακή πατρίδα και το έθνος του ονείρου», και «Εισαγωγή στην έκθεση κόμικ αφιερωμένη στον Ρήγα». Ακόμη, στη συζήτηση «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» θα συμμετάσχουν ο Δρ. Δημ. Κουσουρής, επίκ. καθηγητής στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και ο Δρ. Γεώργιος Καραμανώλης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ο πιανίστας Χρήστος Μαράντος θα ερμηνεύσει έργα της κλασικής περιόδου, της εποχής στην οποία έζησε ο Ρήγας στη Βιέννη συνοδεύοντας τον βαρύτονο Oliver Braun και τη μεσόφωνο Έλσα Γιαννοπούλου.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου στην Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης θα ψαλεί μετά τη Θεία Λειτουργία Επιμνημόσυνη Δέηση για τον μεγάλο διαφωτιστή και επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή και τους επτά Συντρόφους του, που τέτοια μέρα στραγγαλίστηκαν στον Πύργο Νεμπόϊζα του Βελιγραδίου.

Το Αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή διοργανώνεται από την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία, την Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων στην Αυστρία και τον Κοινωνικοπολιτιστικό Σύλλογο της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων ΄΄Ρήγας Φεραίος΄΄ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία.

Χώρος των εκδηλώσεων είναι ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος Βιέννης και ο Ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βιέννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.