Ετοιμες να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, δηλώνουν οι τράπεζες, προκειμένου να περιοριστεί με ταχύτερους ρυθμούς το stock των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν, άλλωστε, ότι η μείωση τους στο πρώτο τρίμηνο, οφείλεται κυρίως στις διαγραφές.

Συγκεκριμένα, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1% συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, αγγίζοντας τα 92,4 δισεκ. ευρώ ή το 48,5% των συνολικών ανοιγμάτων, κυρίως λόγω διαγραφών ύψους 1,7 δις ευρώ. Αντιθέτως, η μείωση των ΜΕΑ, που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις, ήταν ελαφρά μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την επισήμανση ότι στο μέλλον αναμένονται καλλίτερες επιδόσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήσει, πωλήσεις δανείων.

Πού μειώνονται πιο γρήγορα τα «κόκκινα» δάνεια; Στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο και στο χαρτοφυλάκιο ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 5,1% και 6,6% αντίστοιχα. Αντιθέτως, οι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζονται πάλι χαμηλές, καθώς σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση μόλις 0,3%. Σε ετήσια βάση (συγκριτικά με το Μάρτιο του 2017), η μείωση των ΜΕΑ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 12,6%, στο καταναλωτικό το 23,4%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε μείωση των ΜΕΑ κατά μόλις 0,8%!

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο για όσους προτίθενται να αναζητήσουν νομική «ομπρέλα», μέσω του νόμου Κατσέλη, ο οποίος αυστηροποιείται. Στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 13,7% των ΜΕΑ τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία σε σύγκριση με 13,9% και 14,4% το Δεκέμβριο και το Μάρτιο του 2017 αντίστοιχα. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο όπου ξεπερνά το 30%.




Παρά την περαιτέρω μείωση του stock, ο όγκος των προβληματικών δανείων χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακός και γι’ αυτό, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους κινδύνους στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη. Στο τέλος του Μαρτίου του 2018, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 43,9% για το στεγαστικό, το 57,2% για το καταναλωτικό και το 49,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 69,5%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ – δείκτης ΜΕΑ: 62,9%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 30,4%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 35,2%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.