Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε με τα αναψυκτικά μας, με κάθε είδους συσκευασμένο ρόφημα;

Το γεγονός ότι ζεσταίνεται γρήγορα εκτός ψυγείου, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται μέσα στην καλοκαιρινή κάψα.

Σε αυτό ακριβώς βρήκε την ανατρεπτική λύση η αμερικανική 7-Eleven, η οποία έριξε μόλις στην αγορά ένα ρόφημα κρύου καφέ που έρχεται πακέτο με ένα πραγματικότατο κουτάκι που ψύχεται μόνο του!

Το κουτάκι του Fizzics Sparkling Cold Brew Coffee, όπως το λένε, αναπτύχθηκε από την Joseph Company International, μια εταιρία που μετρά αρκετούς τεχνολογικούς θριάμβους εδώ και δεκαετίες. Ο ιδιοκτήτης και εφευρέτης της Joseph Mitchell είχε δημιουργήσει μάλιστα μια πρωτότυπη εκδοχή του κουτιού που αυτοψύχεται πριν από 25 χρόνια, βασιζόταν όμως σε υδροφθοράνθρακες, φθοριούχα αέρια εξαιρετικά επιβλαβή για τον περιβάλλον, γι’ αυτό και δεν είχε πάρει ποτέ άδεια για την εφεύρεσή του.

3ynqypuh

Το 2012 η εταιρία πατεντάρισε τη νέα της μέθοδο με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεν ήταν τόσο απειλητικό για το περιβάλλον όπως οι υδροφθοράνθρακες. Μια παραλλαγμένη εκδοχή αυτού του πατενταρισμένου προϊόντος χρησιμοποίησε η 7-Eleven, που έριξε τον κρύο καφέ της σε περιορισμένη κυκλοφορία στο Λος Άντζελες, μιας και είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.

Όταν το κουτάκι θέλει να ψυχθεί, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα από τη βάση του. Το μόνο που έχει να κάνει ο καταναλωτής είναι να το αναποδογυρίσει και να περιμένει 1,5 λεπτό για να απολαύσει δροσερό καφέ στους 16,7 βαθμούς Κελσίου! Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές για το πώς ακριβώς συμβαίνει η ψύξη. Όλα βασίζονται πάντως στο φαινόμενο Τζάουλ-Τόμσον, που οδήγησε στη θεμελίωση του πρώτου νόμου της θερμοδυναμικής.

Για την ώρα δεν έχουν ελεγχθεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καινοτόμου κουτιού, η εταιρία σε ανακοινωθέν της είπε πάντως πως με αυτό ακριβώς ασχολείται τώρα. Όπως κι αν έχει πάντως και μέχρι να φανεί η ολοκληρωμένη εικόνα της πατέντας, η εφεύρεση είναι το λιγότερο εκπληκτική…

 


 

 

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.