Mήνυμα προς το προσωπικό της με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, απέστειλε Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ διαπιστώνει ότι το έργο των υπαλλήλων της Τραπέζης, το ήθος και η προσήλωση τους στο καθήκον είναι πέραν του συμβατικού και του αναμενομένου, κατά τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας και δικαιώνουν στο έπακρο την πεποίθηση αυτή που είχε εκφράσει ο πρώτος Διοικητής της Αλ. Διομήδης.

Οπως αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Στουρνάρας , “με τη συνδρομή όλων των υπαλλήλων η Τράπεζα επιτέλεσε στο έπακρο τη βασική αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού. Στήριξε την κοινή πεποίθηση ότι το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής, ως μέτρο και απόθεμα αξίας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του συνόλου της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η βάση στην οποία εδράζεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία πέρα από τη θεσμική της εξασφάλιση είναι κατοχυρωμένη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας, χάριν στις δικές τους προσπάθειες». Η ανεξαρτησία όμως όπως υπογραμμισε, συνεπάγεται ευθύνη και υποχρεώσεις. Μια κεντρική τράπεζα είναι ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων για όσους εργάζονται σε αυτή.

Aναλυτικά:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την έναρξη των εργασιών της.

Ανατρέχοντας στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας διάβασα την Ημερήσια Διαταγή αριθμός 1προς το προσωπικό της Τράπεζας, την οποία υπέγραφε ο πρώτος Διοικητής της Τράπεζας Αλέξανδρος Διομήδης, απευθύνοντας «χαιρετισμόν πρός τό προσωπικόν επί τή ενάρξει τών εργασιών αυτής» σαν σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου 1928.

Στο μήνυμά του ανέφερε ότι όλοι οι υπάλληλοι δικαιούνται να είναι υπερήφανοι διότι καλούνται πρώτοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ίδρυμα προορισμένο να αποτελέσει τον «κυριώτατο παράγοντα και ρυθμιστή της οικονομικής ζωής της χώρας».

Ενενήντα χρόνια μετά και ευρισκόμενος στην ίδια θέση με τον Αλέξανδρο Διομήδη επιτρέψτε μου να πω ότι κι εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι καθώς μαζί με τους προκατόχους σας καταστήσατε την Τράπεζα έναν από τους πιο σημαντικούς ανεξάρτητους θεσμούς στη χώρα μας.

Με τη δική σας συνδρομή η Τράπεζα επιτέλεσε στο έπακρο τη βασική αποστολή της που είναι η διαφύλαξη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού. Στήριξε την κοινή πεποίθηση ότι το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής, ως μέτρο και απόθεμα αξίας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του συνόλου της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η βάση στην οποία εδράζεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία πέρα από τη θεσμική της εξασφάλιση είναι κατοχυρωμένη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας, χάριν στις δικές σας προσπάθειες.

Η ανεξαρτησία όμως συνεπάγεται ευθύνη και υποχρεώσεις. Μια κεντρική τράπεζα είναι ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων για όσους εργάζονται σε αυτή, κάτι που γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά. Ο Αλέξανδρος Διομήδης έγραφε χαρακτηριστικά κλείνοντας τον πρώτο του χαιρετισμό προς το προσωπικό της τράπεζας:

«Η Διοίκησις είναι ακραδάντως πεπεισμένη ότι όλοι οι υπάλληλοι- από του πρώτου μέχρι του τελευταίου- έχοντες πλήρη συναίσθησιν των υποχρεώσεών των προς την Τράπεζαν της Ελλάδος, θα αφοσιωθώσιν εις την υπηρεσίαν αυτής με πίστιν, με ενθουσιασμόν, με ζήλον, με ευσυνειδησίαν, με άγρυπνον προσήλωσιν εις το καθήκον, με φιλοπονίαν και επιμέλειαν απαράμιλλον.»

Με υπερηφάνεια διαπιστώνω ότι το έργο σας, το ήθος σας και η προσήλωσή σας στο καθήκον, πέραν του συμβατικού και του αναμενομένου, κατά τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας δικαιώνουν στο έπακρο την πεποίθηση που εξέφρασε ο πρώτος Διοικητής της.

Σας καλώ να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς όφελος των συμπολιτών μας στα χρόνια που έρχονται με την ίδια πίστη, ενθουσιασμό, ζήλο, ευσυνειδησία και προσήλωση στο καθήκον!

Γιάννης Στουρνάρας»

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.