Χτες το απόγευμα, Δευτέρα 7 Μαΐου, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη μας «Η κυρία Τσαγερό»!… Μια κυρία, που είναι αλήθεια, μας επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις και μεγάλη συγκίνηση!…   Εμφανίστηκε κομψή και πολύ προσεγμένη, στα επίσημα ντυμένη με χοντρό ιλουστρασιόν  εξώφυλλο και με πάρα πολύ όμορφη εικονογράφηση!….Με αισθαντική φωνή, που την έκαναν πιο θερμή, και πιο πειστική τα ψήγματα της Ποντιακής Διαλέκτου με τις ερμηνευτικές παρενθετικές σημειώσεις τους, μας οδήγησε στην αναπόληση της χαμένης αθωότητας του χωριού και των ανθρώπων του στα κοντινά χρόνια των παππούδων μας, που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η αλλαγή της νοοτροπίας πρόσθεσαν πολύ ενδιάμεση απόσταση ώστε να φαντάζουν μακρινά και αλαργινά!

Στο εμπροσθόφυλλο του όμορφου παραμυθιού, ανάμεσα στα λιγοστά κουζινικά σκεύη, που χρησιμοποιούσαν τα χρόνια τα παλιά (των χρόνων της μνήμης), την περίβλεπτη θέση την κατείχε «Η κυρία Τσαγερό» η οποία βρισκόταν σε άηχο διάλογο με την «κυρία Γαλατιέρα». Στο οπισθόφυλλο ήταν εικονιζόμενος ο παππούς με τον γαϊδαράκο, φορτωμένο με ξύλα. Όπως ξέρετε ο γάιδαρος, στα χρόνια τα παλιά ( της μνήμης), ήταν το μεταφορικό μέσο κάθε οικογένειας!… Ξεφύλλισα το ομορφόδετο βιβλίο και με κυρίεψε μια ακατανίκητη επιθυμία να το διαβάσω. Άρχισα την ανάγνωση του και σε κάθε του ολοκληρωμένη αφήγηση ένιωθα να με πλημμυρίζει μια νοσταλγία και σε κάθε εικονογραφημένη σελίδα, είχα την αίσθηση ότι την παράσταση την ξαναείδα στα παιδικά μου χρόνια!…

Εκείνα τα χρόνια, τα τόσο κοντινά, αλλά και τόσο μακρινά σε σχέση με την τεχνολογία και την εξέλιξη, η αγορά ενός αγροτικού εργαλείου ή ενός οικιακού σκεύους αποτελούσε το γεγονός του χωριού!…. Κι ήταν τόσο σημαντικό, που το εργαλείο εξέφραζε την επίτευξη της σπουδαίας απόκτησης και έφερνε προσωποποιημένη την αίγλη του ιδιοκτήτη,  όπως πχ το τσαγερό της κυρίας Όλγας…. Τα λιγοστά σκεύη έπαιρναν ανάλογα με τη χρηστική τους  ωφελιμότητα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων και αποσπούσαν τον σεβασμό κατά την χρήση τους!… Όλη η οικογένεια ήταν άμεσα συνδεδεμένη συναισθηματικά με τα απαραίτητα σκεύη και τα εργαλεία,  μέσα από την καθημερινή τους χρησιμότητα.  Η παραμικρή γρατσουνιά έφερνε στη μνήμη τον πρωταγωνιστή της ατυχούς χρησιμοποίησης του σκεύους!….




Τότε, εκείνα τα χρόνια, τα τόσα κοντινά, οι άνθρωποι δεν συνομιλούσαν μόνο με τα ζώα και τα πουλιά , συνομιλούσαν και με τα εργαλεία και τα σκεύη και τα είχαν σε μόνιμη και παντοτινή τους συντροφιά, με μια γλώσσα βουβή, αλλά άκρως επικοινωνιακή, που βρίσκεται στη άφθογγη  ενσυναίσθηση, την απαλή αφή και την ψηλάφηση της μνήμης!

Έτσι, η Όλγα Κουτμηρίδου, που είναι η συγγραφέας του όμορφου αυτού παιδικού παραμυθιού, έδωσε φωνή στα σκεύη της κουζίνας και μας μετέφερε στη ζωή της Μικρής Σάντας. Στη ζωή και τα αξιακά φορτία μιας ξεχασμένης εποχής, που είναι η εποχή των παιδικών της χρόνων. Αξιακά φορτία όπως η φιλία, η αγάπη, η αλληλεγγύη.

Αξιακά φορτία που βρίσκονται σε συνεχή έκπτωση στην εποχή μας, και που η αφαίρεση τους, αποδομεί τον αρμό που είναι χτισμένες οι κοινωνίες των ανθρώπων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα ψήγματα της Ποντιακής διαλέκτου που είναι διανθισμένο το παραμύθι. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, γιατί είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που εμπεριέχει ψήγματα της Ποντιακής διαλέκτου η οποία χάνεται στις μέρες μας. Και ακόμη να προσθέσω πως στην Ποντιακή κοινωνία, οι πιο πάνω αξίες, είναι αυτές που την κράτησαν άρρηκτα δεμένη με τη ζωή, στους αιώνες και στις σκληρές δοκιμασίες που την επιφύλαξε η Ιστορία!…

Είναι ένα πραγματικά όμορφο, γεμάτο νοσταλγικές αναμνήσεις, βιβλίο για μας τους μεγάλους και ένα πραγματικά έμμεσα διδακτικό βιβλίο για τα παιδιά που θα τα δώσει όλα εκείνα τα ερεθίσματα για τις διαχρονικές, πολιτισμικές αξίες της αγάπης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, που ανυψώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό!…

Την όμορφη εικονογράφηση, όπως αναγράφεται στο εμπροσθόφυλλο, την έκανε η Τάνια Πεχλιβανίδου και την προσεγμένη ιλουστρασιόν έκδοση της κυρίας Τσαγερό την φρόντισε, ο εκδοτικός οίκος Αφων Κυριακίδη.

Ευχόμαστε, η κυρία Τσαγερό, να βρει την ανάλογη υποδοχή, με την πλούσια γνώση που κομίζει, στους φιλαναγνώστες της πόλης μας!…..

Η συγγραφέας, μας αφηγήθηκε, πως αισθάνθηκε την ανάγκη της συγγραφής και η κυρία Τσαγερό, πρωταγωνίστρια, σ’ ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ, μας εξιστόρησε την περιπέτεια της να εντυπωθεί και να γίνει ένα όμορφο παραμύθι!….




Ο καιρός με την εκπεφρασμένη ζήλεια του, και με τις συνεχείς βροχοπτώσεις του, ήθελε να βάλλει την γκρίζα του μελανιά στην παρουσίαση της κυρίας Τσαγερό, αλλά η γοητεία της, δεν του έκανε τη χάρη, έτσι 20 και πλέον παιδάκια με τις μητέρες τους έζησαν τη σαγηνευτική γοητεία της!….

Την παρουσίαση ετοίμασαν με ιδιαίτερο ζήλο οι Χασπερίδης Σταύρος, Ταρλατζή Θεολογία, Κοπάνου Γεωργία και Ασλανίδου Νέλη.

Ζαγκανίκας Σίμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.