Αμέσως μόλις η ΝΔ, διά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει λαϊκή εντολή μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σενάρια άρχισαν να διακινούνται για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου του 2019, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε τα σχέδιά του για ολοκλήρωση της θητείας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο.

Πρότεινε, μάλιστα, να διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου του επόμενου έτους, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Αμέσως, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν την ίδια ημέρα και οι βουλευτικές εκλογές.

Δείτε το σκεπτικό του κ. Σκουρλέτη:

«Ενδεχομένως οι δημοτικές εκλογές να “κουμπώσουν” στις 13 Οκτωβρίου του 2019 μαζί με τις εθνικές. Αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, όπως διαμορφώνεται ο χάρτης των εκλογών», τόνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, «οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με τη συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία» και «άρα ενδεχομένως να “κουμπώσει” με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019».

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρότασης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονοπαραταξιακή λογική στην αυτοδιοίκηση».

Οριστική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, κατά τον ίδιο, είναι η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (ήτοι 13/10) του 2019, όμως «δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές διότι κάτι τέτοιο νοθεύει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Γιατί επιμένουν στο 2019

Όσο για τους λόγους που κάνουν την ηγεσία του Μαξίμου να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση:

Πρώτον, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, μετά την εκπνοή του Μνημονίου θα υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στο πεδίο άσκησης πολιτικής. Αυτό σημαίνει -όπως λένε- ότι θα έχουν βελτιωθεί περαιτέρω οι δείκτες της οικονομίας και η χώρα θα έχει αποδεσμευθεί από τη σκληρή λιτότητα.

Δεύτερον, εκτιμούν πως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μικραίνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με το σκεπτικό ότι θα βελτιώνεται η καθημερινότητα του κόσμου και ότι η ΝΔ «έχει πιάσει ταβάνι».

Τρίτον, ποντάρουν στην ατζέντα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προσδοκώντας ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις με πολύ «ψωμί». Οπότε το βασικό επίδικο που θα τεθεί θα συνοψίζεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο παλιό διεφθαρμένο καθεστώς αυτών που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, σε σύγκριση με μία κυβέρνηση «καθαρή», όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι.

Και οι μεμονωμένες φωνές που σκέφτονται το 2018

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποιες φωνές που αποτελούν μειοψηφία και σκέφτονται να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, με το επιχείρημα ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα καλό momentum μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Άποψη, όμως, την οποία δεν ενστερνίζεται η πλειοψηφία.

«Ο Οκτώβριος 2018 αποκλείεται για πρόωρες εκλογές» σχολιάζουν έτερα στελέχη, προσθέτοντας με νόημα ότι αν έκανε ο Τσίπρας το χατίρι της ΝΔ (η οποία τον καλεί να θέσει το διακύβευμα της καθαρής εξόδου στην κάλπη) θα δικαίωνε το αφήγημά της ότι ψάχνει για ηρωική έξοδο. Στον αντίποδα, οι παροικούντες το Μαξίμου πασχίζουν να επιδείξουν κυβερνητικό έργο -ει δυνατόν ακόμα και με άρση κάποιων μέτρων λιτότητας- με αποτέλεσμα οι εν λόγω εισηγήσεις για κάλπες αυτό το φθινόπωρο (προσώρας, έστω) να «καίγονται».

ΝΔ για τα σενάρια διπλών εκλογών: Η κυβέρνηση τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία

Ανακοίνωση σχετικά με τα σενάρια που θέλουν οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις αυτοδιοικητικές, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Η Κυβέρνηση διοχετεύει στα Μ.Μ.Ε. την πληροφορία ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέραν του γεγονότος ότι η ταύτιση των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση για να αποτραπεί η συνολική παραλυσία της χώρας, η Κυβέρνηση είναι έκθετη και ως προς τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και προσθέτει:

«Προ ολίγων μηνών ο κ. Σκουρλέτης είχε προαναγγείλει και δεσμευθεί δημόσια ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές “για μην λειτουργήσουν παραμορφωτικά για την αυτοδιοίκηση”. Και τώρα ο ίδιος ξεχνώντας αυτήν την τοποθέτησή του, δηλώνει ότι η Κυβέρνηση θα διεξαγάγει την εκλογή για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, αδιαφορώντας για το ακόμη μεγαλύτερο χάος που θα προκληθεί, καθώς επί μήνες η χώρα είναι βέβαιο ότι θα παραλύσει τόσο σε κεντρικό, όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο», σημειώνεται στη συνέχεια.

«Όλα αυτά έχουν βέβαια την εξήγησή τους: Είναι πια προφανές ότι η Κυβέρνηση τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία και γι’ αυτό προσπαθεί να καθυστερήσει όσες εκλογές περνούν από το χέρι της», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

«Καθώς όμως η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται άλλο από την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η μόνη λύση: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά, όπως ισχυρίζεται, ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο. Αν σέβεται, όπως λέει, το λαό, ας τον εμπιστευτεί. Κι αν δεν φοβάται τη Νέα Δημοκρατία, ας αναμετρηθεί επιτέλους μαζί της. Με δημοκρατική προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν», τονίζει τέλος η Νέα Δημοκρατία.

Λεβέντης: Κολοκύθια του Σκουρλέτη οι εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019 απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1:

«Ξηλώνεται το πουλόβερ… Κολοκύθια του Σκουρλέτη οι εκλογές το 2019. Δεν θα αντέξει ο Τσίπρας. Προσπαθεί να χτίσει ένα κλίμα ευφορίας αλλά δεν τα καταφέρνει… Θα έχουμε εκλογές πριν από τα νέα μέτρα, μέσα στο 2018. Ούτε πεθαμένος δεν πάω με τη ΝΔ. Εκείνο που θα αξιώσω θα είναι να μη γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, αλλά να γίνει μία κυβέρνηση οικουμενική. Δεν είμαι ούτε Καμμένος, ούτε Κουβέλης, ούτε Καρατζαφέρης».

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.