Ο τρόπος που ξοδεύετε τα χρήματά σας λέει πολύ περισσότερα γιαεσάς από ό,τι νομίζετε.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Τζάκσον Μίλαν πιστεύει όχι μόνο οι συνήθειές σας στον τρόπο που ξοδεύετε τα λεφτά λένε πολλά για την προσωπικότητά σας, αλλά μπορούν επίσης να δείξουν κατά πόσο μπορείτε να κάνετε αποταμίευση.

Είτε ανήκετε σε εκείνη την ομάδα που λατρεύει τα μακρινά ταξίδια είτε σε αυτούς που θέλουν να επιδοθούν σε τρελές αγορές για ακριβά ρούχα και δείπνα, ο Μίλαν μιλά για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σας εμποδίζουν να κάνετε αποταμίευση και σας εξηγεί πώς να προχωρήσετε παρακάτω στη ζωή σας.

1. Οι αποταμιευτές
Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν αυτό που θέλουν και υπάρχου εκείνοι που πάντα βρίσκουν δικαιολογίες. «Έχετε ωραία πράγματα και ζείτε μια άνετη ζωή. Δεν έχετε χρέη αλλά δεν έχετε και περιουσιακά στοιχεία. Είστε πολύ φοβισμένοι να επενδύσετε απλά και μόνο γιατί μπορεί μία στο εκατομμύρια να χρειαστείτε τα χρήματα και έχετε την τάση να αποθηκεύετε μετρητά» λέει ο Μίλλαν.

«Φράσεις όπως ‘η φούσκα είναι έτοιμη να σκάσει’ ή ‘η αγορά είναι επίπεδη’ είναι κοινές δικαιολογίες που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους. Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα που φοβόσαστε να επενδύσετε, αναλάβετε δράση, θέστε στόχους και μιλήστε σε έναν εμπειρογνώμονα».

2. Αυτός που του αρέσει να ξοδεύει

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι αυτός που φωνάζει «ποτά για όλους» στο μπαρ και που λατρεύει να σπαταλά τα χρήματά του.

«Είστε γενναιόδωροι και θέλετε να κάνετε τα πάντα για τους φίλους και την οικογένειά σας» λέει ο Μίλλαν. «Όταν έχεις το μυαλό σου σε κάτι που είσαι καλός θα κάνεις τα πάντα για να κρατήσεις λίγα λεφτά προκειμένου να το πραγματοποιήσεις. Ωστόσο, έχεις μια έλλειψη κινήτρου, εκτός κι αν έχει ήδη στα σκαριά το επόμενο μεγάλο πράγμα» πρόσθεσε. Η συμβουλή του είναι να σταματήσετε και να σκεφτείτε τι θέλετε και γιατί και να βεβαιωθείτε ότι θέτετε ρεαλιστικούς και μακροπρόθεσμους στόχους.

3. «Τα μετρητά με κάνουν πιο ευτυχισμένο»
Θεραπεία για εσάς είναι τα ψώνια, τα εμπορικά κέντρα είναι το αγαπημένο σας μέρος για να περνάτε το χρόνο σας και όλοι οι μεγάλοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές βρίσκονται με σελιδοδείκτη στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

«Έχετε την αίσθηση ότι τα χέρια σας πρέπει να είναι πάντα γεμάτα με καλούδια και τότε μόνο νιώθετε ενθουσιασμένοι. Ξέρετε με το μικρό όνομα όλες τις πωλήτριες. Έχετε ένα μικρό θέμα με την ικανοποίηση. Δυσκολεύεστε πολύ να την βρείτε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα όταν ο πειρασμός είναι μεγάλος».

Η πρότασή του για τους τύπους αυτούς που λατρεύουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους είναι να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση πού πηγαίνουν τα χρήματα. «Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα έξοδά σας για να θέσετε ένα ανώτατο όριο στις αλόγιστες δαπάνες σας».

4. Ο τύπος που επενδύει διαρκώς

Αυτός ο τύπος λατρεύει να κάνει επενδύσεις. «Ξοδεύετε περισσότερο χρόνο από ότι επιθυμείται για να αγοράζετε και να πουλάτε με κάθε νέα συμβουλή που ακούτε. Έχετε την τάση να μην ξέρετε καν πόσα έχετε βγάλει και να περηφανεύεστε μόνο για τις νίκες σας».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζουν καν προς ποια κατεύθυνση δουλεύουν και αντιμετωπίζουν κάθε επένδυση ως προορισμό.
«Μόλις καθορίστε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους σας, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε το μονοπάτι σας. Αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να σας φέρει στο σωστό δρόμο».

5. Ο μανιώδης με τις λεπτομέρειες

Λατρεύετε τις προσφορές και τίποτα δεν ακούγεται καλύτερο στα αυτιά σας, από τη λέξη «δωρεάν» ή «σε έκπτωση».

«Θέλετε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών σας και να ελέγχετε κάθε απόδειξη για τυχόν λάθη. Είστε πολύ καλοί στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά λόγω του γεγονότος ότι αλλάζετε πολύ εύκολα γνώμη, αυτό περιορίζει την δυνητική σας εξέλιξη και ικανότητα να ευδοκιμήσετε στα οικονομικά».

Η πρόταση του ειδικού είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο επικεντρωμένο σε αυτό που πραγματικά θέλετε να πετύχετε. «Πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε τόσο πολύ για τις λεπτομέρειες και να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή. Με την απλούστευση της οικονομικής σας κατάστασης, μπορείτε να έχετε περισσότερο χρόνο για να εστιάσετε στην πραγματοποίηση των ονείρων σας».

6. Ο αδιάφορος

Αυτός ο τύπος δεν παίρνει στα σοβαρά το πρόβλημα των δαπανών του – μέχρι που τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

«Συσσωρεύετε χρέη και χρησιμοποιείται μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσετε μια άλλη ή αποφεύγετε να ανοίξετε τους λογαριασμούς από φόβο. Έχετε το μυαλό πάνω από το κεφάλι και αδυνατείτε να κάνετε τις ελάχιστες αποπληρωμές. Δεν αντέχετε να παίρνετε στρατηγικές αποφάσεις για να προχωρήσετε και προσπαθείτε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από την οικονομική τρύπα στην οποία έχετε πέσει».

Η πρόταση του Μίλαν για εκείνους που αποφεύγουν την οικονομική ευθύνη είναι να μελετήσουν πρώτα το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους και πώς μπορούν να αποφύγουν κάποια έξοδα. «Θέστε ένα σχέδιο και το πρώτο βήμα είναι να πληρώσετε το χρέος σας. Στη συνέχεια, βάλτε κάποια χρήματα στην άκρη για ασφάλεια και για τυχόν απροσδόκητα εμπόδια στο μέλλον» αναφέρει ο ειδικός.

7. Ο Μίδας
Ο Μίδας ζει μια πλούσια ζωή και πιστεύει ότι πραγματικά τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αλλά δεν μπορεί να δει πόσο γρήγορα εξαφανίζονται τα χρήματά του.

«Θέλετε να αρχίσετε να σχεδιάζετε νέα πράγματα, αλλά υπάρχει πάντα η επόμενη χρονιά καθώς είστε πολύ απασχολημένοι να ζείτε το όνειρό σας. Δεν έχετε πρόβλημα με τα κίνητρα, έχετε πρόβλημα με το όραμα και εξαιτίας αυτού, δυσκολεύεστε να θυσιάσετε τον καθημερινό τρόπο ζωής σας δεδομένου ότι δεν έχετε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό που πραγματικά θέλετε» δήλωσε ο Μίλλαν.

Η συμβουλή του είναι να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στο να σκεφτείτε ποιες είναι οι βασικότερες πτυχές της ζωής σας. «Αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι στόχοι, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας και ποια είναι η σημασία όλων αυτών».

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.