Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι από την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητη ποσοστών και κοινοβουλευτικής δύναμης, θα επιδιώξει τη συναίνεση με τα φιλευρωπαϊκά κόμματα

Νέα «παιχνίδια» της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο αναμένουν στη ΝΔ, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δώσει συνέχεια στο πολιτικό φλερτ με το Kίνημα Aλλαγής, μετά την πρώτη κίνησή του να καλέσει τη Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων στελεχών, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση (απλή αναλογική) και αμέσως μετά θα επαναφέρει τη συζήτηση για την αντίστοιχη αλλαγή της διαδικασίας που αφορά τις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, πιστεύει ότι και το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει σταθερό στις αρχικές του θέσεις.

Σημειώνεται ότι την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές δεν την είχε ψηφίσει η Φώφη Γεννηματά, και για τον λόγο αυτό η απλή αναλογική δεν θα ισχύσει στην επόμενη αναμέτρηση, αλλά στη μεθεπόμενη.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, καθώς υπάρχουν και φωνές στο εσωτερικό του που εναντιώνονται στην όποια προσπάθεια σύγκλισης με την αξιωματική αντιπολίτευση.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, επιμένει ότι από την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως ποσοστών και κοινοβουλευτικής δύναμης, θα επιδιώξει τη συναίνεση με τα φιλευρωπαϊκά κόμματα, ενώ η φράση του (στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν από το Πάσχα) ότι «ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος και δεν θα οδηγηθεί σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική», ερμηνεύθηκε από πολλούς και ως μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής για την ανάγκη εύρεσης κοινού τόπου.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε ένα βήμα περισσότερο σημειώνοντας ότι η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν ένα κοινό έργο να υπερασπιστούν, αφήνοντας σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο και για τον σχηματισμό μια νέας συγκυβέρνησης των δύο, μετά τις εκλογές.

Η παρέμβαση Σαμαρά δεν αιφνιδίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημείωναν ότι οι δύο άνδρες κινούνται απολύτως στην ίδια γραμμή.

Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ άφησαν αιχμές κατά του Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να εξηγούν τι προτείνουν σε περίπτωση που η ΝΔ πετύχει μεν την εκλογική πρωτιά, αλλά όχι την αυτοδυναμία. Το όλο ζήτημα πάντως δεν πήρε έκταση στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς η πλειονότητα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θεωρεί πετυχημένο το «πείραμα» της κυβέρνησης Σαμαρά και ως εκ τούτου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτι ανάλογο να συμβεί ξανά, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Δεν ανησυχεί
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τη σχετική συζήτηση, αλλά δεν δείχνει να ανησυχεί. Πιστεύει ότι οι ανάγκες της χώρας και τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι τέτοια που θα υποχρεώσουν τις φιλευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να βρουν πολιτική λύση μακράς πνοής, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Μέχρι τότε θα συνεχίσει να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με το Κίνημα Αλλαγής όσο και με το Ποτάμι και δεν θα διστάσει να καταθέσει – σε εύλογο χρόνο – συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, πάνω στις οποίες θα καλέσει τα κόμματα αυτά να τοποθετηθούν. Ενα εξ αυτών είναι και η συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και μάλιστα οι αλλαγές να είναι μεγάλες και σημαντικές.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά τις επόμενες εκλογές. Θεωρεί την απλή αναλογική καταστροφική για τη χώρα και ήδη – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει εκπονηθεί σχέδιο που θα προβλέπει το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και τον περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα το πρώτο κόμμα. Αλλοι τομείς στους οποίους θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, είναι:


1. Εθνικά θέματα.
2. Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση (η αξιολόγηση άρχισε επί των ημερών της κυβέρνησης της περιόδου 2012-2014).
3. Επενδύσεις και διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με συναίνεση, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο και, όπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του, υπάρχει τέτοιο πεδίο τόσο με τη Φώφη Γεννηματά όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

 στα Νέα   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.