Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά της πρώτης ιατρικής συσκευής, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Mια πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης στους πάσχοντες από διαβήτη.

Η συσκευή με την ονομασία IDx-DR παράγεται από την εταιρεία EDx LLC με έδρα την Αϊόβα.

Είναι η πρώτη φορά που η FDA εγκρίνει μια συσκευή, η οποία καθιστά περιττή την παρουσία ενός γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών.

Αυτό θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η IDx-DR και από άλλους γιατρούς, πέρα από τους οφθαλμίατρους, όπως οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Στη συγκεκριμένη πάθηση τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού και στη συνέχεια σε απώλεια της όρασης.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής αναλύει τις εικόνες του ματιού και κάνει διάγνωση αν ο ασθενής δεν έχει κάτι περισσότερο από ελαφριά αμφιβληστροειδοπάθεια, οπότε πρέπει απλώς να επανεξετασθεί σε ένα χρόνο, ή αν έχει κάποια σοβαρότερη πάθηση, οπότε πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί για θεραπεία.

Πολλοί διαβητικοί δεν κάνουν τις αναγκαίες οφθαλμολογικές εξετάσεις, καθώς δεν επισκέπτονται οφθαλμίατρο κάθε χρόνο, όπως θα έπρεπε. Η νέα συσκευή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ειδικότητες γιατρών, θα διευκολύνει τη συχνότερη εξέταση των ματιών των διαβητικών.

Η συσκευή, όπως έδειξε η σχετική κλινική δοκιμή της, έχει ακρίβεια περίπου 90% στη διάγνωση της ελαφριάς διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και περίπου 87% στη διάγνωση της πιο σοβαρής μορφής της.

 

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.