Το πρωί της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter προειδοποίησε την Ρωσία «να ετοιμαστεί» για τους αμερικανικούς πυραύλους που θα εκτοξευθούν στη Συρία. Πρόκειται για ένα τρομακτικό παράδειγμα του πώς μπορούν να ξεσπάσουν πόλεμοι, από λάθος υπολογισμούς, γράφει ο Guardian.

Αν και είναι άγνωστο το τι πυροδότησε αυτή την αντίδραση στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου, φαίνεται πιθανό- από προηγούμενες εμπειρίες- ότι κάτι είδε στις πρωινές ειδήσεις. Πιθανότατα μία εκδοχή των δηλώσεων που είχε κάνει Ρώσος διπλωμάτης στον Λίβανο, οι οποίες μπορεί να είχαν αλλαχθεί ή να είχαν μεταφραστεί λάθος, προκειμένου να ακούγονται χειρότερες από ό,τι ήταν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα αραβικά ο διπλωμάτης- ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν- προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα καταρρίψει οποιονδήποτε εισερχόμενο αμερικανικό πύραυλο και θα επιτεθεί σε πλοία, υποβρύχια ή αεροπλάνα από τα οποία θα γίνει η εκτόξευση. Η δήλωση αυτή ήταν ένα βήμα πέρα από την επίσημη ρωσική γραμμή, που είχε θέσει ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, Βαλερί Γκερασίμοφ, τον Μάρτιο, όταν είπε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική άμυνα και άλλα όπλα της για να ανταποκριθεί σε όποια απειλή εναντίον στρατιωτών της στην περιοχή.

Ο,τι κι αν είπε, ή δεν είπε, ο Ζασίπκιν, προκάλεσε μία ευθεία απειλή εναντίον της Ρωσίας, πρωτοφανής από Αμερικανό πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία, συμπεριλαμβανόμενης και Κρίση των πυραύλων της Κούβας. Περισσότερο έμοιαζε με μέρος διαλόγου από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα».

«Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρθουν, ωραίοι, νέοι και ‘’έξυπνοι’’», έγραψε ο Τραμπ. Μέχρι τώρα οι πύραυλοι δεν έχουν εκτοξευθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα ελαφρώς πιο συμβιβαστικό tweet μία ώρα αργότερα. Αλλά η αρχική, ενστικτώδης αντίδρασή του θα έχει τις συνέπειές της, καθώς έγινε γνωστή τόση στην αμερικανική ιεραρχία, αλλά και σε συμμάχους και εχθρούς των ΗΠΑ.

Ακόμη και πριν εγκατασταθεί ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και αρχίσει τα εμπρηστικά tweet εναντίον του υπόλοιπου κόσμου, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι η φρίκη του πολέμου στη Συρία θα εξελισσόταν σε μια παγκόσμια κρίση, τροφοδοτούμενη από τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν: τη Ρωσία και το Ιράν επειδή ακολουθούν μία κακή πολιτική- την υπεράσπιση του Μπασάρ αλ Ασαντ μέχρι θανάτου- και τις ΗΠΑ που δεν ακολουθούν καμία πολιτική.

«Αποτύχαμε να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις μας κατά του ISIS με μία στρατηγική για τον εμφύλιο πόλεμο και έναν δρόμο προς μία ειρήνη που μπορεί να υποστηριχθεί», δήλωσε η Εβελιν Φάρκας, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας υπεύθυνη για ζητήματα Ρωσίας και Ευρασίας. «Οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη. Θέλουν να φύγουν από εκεί. Αλλά και ο Πούτιν έχει κάνει λάθη. Επιμένει πεισματικά στο θέμα του Ασαντ», συμπλήρωσε.

Η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να λειτουργήσει ως όχημα για συμβιβασμό εν μέρει οφείλεται στην καθολική άρνηση της Μόσχας σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του καθεστώτος Ασαντ σε εγκλήματα πολέμου και κυρίως στη χρήση χημικών όπλων. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν εξαγριωθεί επειδή παραβιάστηκε αυτή η γραμμή και τώρα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάθονται και να βλέπουν αυτή τη γραμμή να… διαγράφεται εντελώς.

Σύμφωνα με τον Μαξίμ Σούσκοφ, Ρώσο πολιτικό αναλυτή, τα κίνητρα του Πούτιν στη Συρία περιπλέκονται εξαιτίας της συνολικής στρατηγικής του. «Το ρίσκο είναι υψηλό και σοβαρό. Για τη Ρωσία, ο πόλεμος στη Συρία εδώ και καιρό αφορά μεγαλύτερα πράγματα, πρώτα από όλα τη νέα παγκόσμια τάξη, την αλλαγή αμερικανικών πολιτικών που η Μόσχα θεωρεί επιβλαβείς», τονίζει.

Και οι δύο πλευρές βλέπουν μία πιθανή υπαρξιακή απειλή στη συριακή σύγκρουση. Για τη Δύση, είναι η τυποποίηση της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Για τη Ρωσία, ή τουλάχιστον για τον Πούτιν, είναι μία μάχη τύπου «όλα ή τίποτα» για την τόνωση του ρωσικού έθνους. Με τέτοια διακυβεύματα, το κόστος από τους λάθος υπολογισμούς είναι αντίστοιχα υψηλό.

«Χωρίς ξεκάθαρους στόχους και στρατηγική στο θέμα της Συρίας, το να πληγούν οι αεροπορικές βάσεις της και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι κάτι ανούσιο και ενέχει το ρίσκο κλιμάκωσης σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία», προειδοποιεί ο αναλυτής Μπρους Μπλερ.

«Το φόντο αυτής της σύγκρουσης είναι δύο πυρηνικές χώρες, με χιλιάδες πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, έτοιμους για εκτόξευση. Η επικοινωνία ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι σημαντική αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθούν οι απευθείας συγκρούσεις μεταξύ τους και να μην ξεφύγει από τον έλεγχο αυτή η κρίση», καταλήγει.

 

 

 

 

 

 

Guardian

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.