Ο Τραμπ φαίνεται να «ζυγίζει» ακόμη τις επιλογές του για στρατιωτική δράση στη Συρία, παρά τα επειλητικά τουίτ για πυραυλική επίθεση.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Bloomberg στον Λευκό Οίκο, Jennifer Jacobs, «δεν αναμένεται πυραυλικό χτύπημα απόψε» στη Συρία. Τουναντίον, πηγές της αμερικανικής προεδρίας τονίζουν ότι ο Τραμπ -παρά το απειλητικό «τιτίβισμα» για «πυραύλους που έρχονται» – ζυγίζει ακόμη τις επιλογές του για στρατιωτική δράση στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.

Ο Μάτις δήλωσε πριν την συνάντηση, «έτοιμος» να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.  Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Πάντως η καθυστέρηση δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις σήμερα αναχώρησε από το Νόρφολκ για την ανατολική Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Τρούμαν με 7 συνοδευτικά καταδρομικά πολεμικά πλοία. Ο διάπλους του Ατλαντικού θα πάρει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οπως έλεγε νωρίτερα πηγή του Πενταγώνου το πλοίο θα φτάσει τον στόχο του «στα μέσα Μαΐου».

Την ίδια ώρα πάντως, το θερμόμετρο ανεβαίνει απειλητικά.

Ρώσος πρέσβης: Θα καταρρίψουμε όλους τους αμερικανικούς πυραύλους

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λίβανο απείλησε ότι η Μόσχα θα καταρρίψει όλους τους αμερικανικούς πυραύλους με στόχο τη Συρία.

Τραμπ: «Ρωσία ετοιμάσου για πυραύλους στη Συρία»!

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με ένα «εμπρηστικό» tweet.

«Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί [οι πύραυλοι] θα έρθουν, νέοι και “έξυπνοι!”. Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι μ’ ένα Κτήνος που σκοτώνει με αέρια το λαό του και το απολαμβάνει!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

 

 
Κι αφού έριξε τη χειροβομβίδα, που έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσε χαμό στο Twitter με πάνω από 40.000 άτομα να σχολιάζουν την ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε κάπως να το μαζέψει μ’ ένα νέο tweet:

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι σήμερα χειρότερες από ποτέ κι αυτό περιλαμβάνει και τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται να τη βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε. Χρειάζεται να συνεργαστούν όλες οι χώρες. Μήπως να σταματήσουμε την κούρσα εξοπλισμών;»

Μόσχα: «Οι έξυπνοι πύραυλοι στοχεύουν τρομοκράτες»

Aπαντώντας στην απειλή του Τραμπ η Μόσχα είπε ότι «αν οι πύραυλοι είναι έξυπνοι θα πρέπει να στοχεύουν τρομοκράτες».

«Οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τους τρομοκράτες κι όχι τη νόμιμη κυβέρνηση [της Συρίας], η οποία επί αρκετά χρόνια τώρα μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στα εδάφη της», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ίσως προσπαθούν να υπονομεύσουν την έρευνα των ειδικών του ΟΑΧΟ (του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), που σκοπεύουν να ελέγξουν επί τόπου στη Συρία αν έγινε όντως επίθεση με χημικά στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα. «Γνωρίζουν οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ ότι έξυπνοι πύραυλοι πρόκειται να καταστρέψουν όλες τις αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων στο σημείο; Ή μήπως είναι αυτό το σχέδιο- να καλύψουν όλα τα ίχνη αυτής της χαλκευμένης επίθεσης με πλήγματα έξυπνων πυραύλων, ώστε να μην έχουν οι διεθνείς επιθεωρητές στοιχεία να αναζητήσουν», διερωτήθηκε.

Πούτιν: Ο κόσμος γίνεται χαοτικός -Ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα πιο χαοτικός.

«Η παρούσα διεθνής κατάσταση είναι πολύ προβληματική», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σε τελετή με την οποία καλωσόρισε νέους πρεσβευτές στη χώρα.

«Η κατάσταση των διεθνών σχέσεων προκαλεί μόνο ανησυχίες. Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται ολοένα πιο χαοτική», δήλωσε ο Πούτιν.

«Παρόλα αυτά, ακόμη ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική, ό,τι οι διεθνείς σχέσεις θα μπουν σε μια εποικοδομητική πορεία και πως το παγκόσμιο σύστημα θα γίνει πιο σταθερό και προβλέψιμο».

Πούτιν σε Νετανιάχου: Μην κάνεις κάτι που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών.

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Μέι: Ετοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση
Η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος του Ασαντ στη Συρία, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το BBC.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει η άμεση η απάντηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το BBC, καθώς θέλει να εμποδίσει την επανάληψη της επίθεσης με χημικά όπλα, την οποία χαρακτήρισε αποτρόπαια. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενος βομβαρδισμός θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση.

Η Μέι όμως θεωρείται ότι είναι απρόθυμη να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει την όποια δράση μέχρι η ίδια να έχει την ευκαιρία να συμβουλευτεί τους Βρετανούς βουλευτές.

Προετοιμάζεται και ο Μακρόν

Στο μεταξύ, ήδη οι επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων παρουσίασαν στον Εμανουέλ Μακρόν τα σχέδια για επιχειρήσεις, σε περίπτωση που αποφασίσει να «χτυπήσει» το καθεστώς του Ασαντ.

Πρόκειται για τα πιθανά σενάρια αντίδρασης, αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν αυτά. Σύμφωνα με την Le Figaro, μία εκδοχή είναι να χρησιμοποιηθεί σε τέτοια περίπτωση η βάση Saint-Dizier, στη βορειοανατολική Γαλλία και όχι οι βάσεις της στη Μέση Ανατολή, όπως στην Ιορδανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.