Tην πρώτη φωτογραφία μιας συσκευής, η οποία θα επιτρέψει την κατασκευή του μεγαλύτερου και ισχυρότερου διαστημοπλοίου στον κόσμο, έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX.

Ο τεράστιος κύλινδρος, που αποκαλύπτεται στην ανάρτηση του Έλον Μασκ στο Instagram, δεν είναι συστατικό στοιχείο του πυραύλου που θα στείλει στον πλανήτη Άρη , αλλά μια μήτρα που θα χρησιμοποιηθεί για την προσεκτική κατασκευή των ανθρακονημάτων, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως σε όλους τους ενισχυτές πυραύλων και τα διαστημόπλοια της SpaceX.

«Αυτό είναι το βασικό εργαλείο για το διαπλανητικό διαστημόπλοιο BFR» (Big Falcon Rocket), έγραψε ο Μασκ.

Η SpaceΧ σχεδιάζει το σύστημα εκτόξευσης με δύο πλήρως ανακυκλώσιμα μέρη: έναν προωθητικό πύραυλο ύψους 58 μέτρων κι ένα διαστημόπλοιο ύψους περίπου 48 μέτρων. Όταν συναρμολογηθεί ένας BFR θα έχει ύψος κατά 15% μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας και θα μπορεί να μεταφέρει 100 ανθρώπους και φορτίο 150 τόνων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μετά τον ανεφοδιασμό του στο διάστημα ένα διαστημόπλοιο θα μπορούσε να φθάσει στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου 6 μήνες.

Ο Μασκ είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι μηχανικοί της SpaceX εστιάζουν τώρα στους BFR και ειδικά στο διαστημόπλοιο.

Η φωτογραφία που ανήρτησε, αν και μικρή και κάπως θολή, αποκαλύπτει κάποια στοιχεία: το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Tesla Model 3 που βρίσκεται δίπλα στον κύλινδρο έχει μήκος περίπου 4.7 μ. Πράγμα που σημαίνει ότι το εργαλείο δίπλα έχει διάμετρο περίπου εννιά μέτρα και μήκος 12 μ, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να περιστρέφεται. Οι διαστάσεις ταιριάζουν με την τελευταία περιγραφή του BFR που έκανε ο Μασκ, ενώ η περιστροφή συνάδει με το σχέδιο της SpaceX να κατασκευάσει το διαστημόπλοιο εξ’ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, ένα πανάλαφρο και πανίσχυρο υλικό -πολλές φορές ισχυρότερο από το ατσάλι και περίπου 50% ελαφρύτερο από το αλουμίνιο.

 

 

Γι’ αυτό και πολλοί κατασκευαστές πυραύλουν χρησιμοποιούν τώρα ανθρακονήματα μέσα στις δεξαμενές καυσίμων και άλλα μέρη. Αν μειωθεί το βάρος ενός πυραύλου, τότε θα μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερα φορτία στο διάστημα. Παράλληλα ενισχύεται η ασφάλεια, καθώς τα ανθρακονήματα εμφανίζουν καλύτερες αντιστάσεις στις δυνάμεις που εξασκούνται κατά την εκτόξευση.

Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι τα άστρα αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται για τις πρώτες δοκιμές ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο- των πρωτοτύπων πυραύλων με τους οποίους ο Μασκ σκοπεύει να αποικίσει τον Άρη.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.