Οταν θέλουμε να χάσουμε βάρος εστιάζουμε σε δύο πράγματα. Στη δίαιτα που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουμε και σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Λάθος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας άλλος παράγοντας είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Εχετε χάσει δύσκολα κιλά ή έχετε χάσει κιλά ανά το παρελθόν και τα πήρατε πάλι πίσω. Ακολουθείτε κατά καιρούς διάφορες δίαιτες για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Τις έχετε σχεδόν δοκιμάσει όλες!

Μέσα σε όλα κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν τα καταφέρνετε και κατά συνέπεια χαλάει η διάθεση σας. Χωρίς να το καταλαβαίνετε μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο της απώλειας βάρους και της επανάκτησης των κιλών.

Το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση μπορεί πολλές φορές να σας οδηγήσουν στο ψυγείο. Τα αρνητικά συναισθήματα συνήθως οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Απογοητεύεστε και οι προσπάθειές σας πάνε στον βρόντο. Εχετε κουραστεί και όποτε σκέφτεστε όλα τα παραπάνω φρικάρετε μόνο στην ιδέα ότι πρέπει πάλι να ξεκινήσετε από την αρχή.

«Από Δευτέρα θ’ αρχίσω δίαιτα». Πόσες φορές έχετε πει αυτή την ατάκα; Οι εβδομάδες φεύγουν σαν νερό και η περιβόητη δίαιτα μετατίθεται πάλι για την επόμενη Δευτέρα. Οι Δευτέρες παιρνούν και τα κιλά παραμένουν.

Πόσο γνώριμο είναι όλο αυτό για εσάς; Σας θυμίζει κάτι; Τι θα μπορούσε άραγε να σας βοηθήσει στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος;

Oσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αδυνάτισμα ξεκινά από το μυαλό. Πρώτα πρέπει να το πιστέψετε και να το θελήσετε πραγματικά. Με την σωστή ψυχολογία μπορείτε να μειώσετε την επιθυμία σας για φαγητό, να μάθετε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερη τροφή, να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει και να ενισχύσετε τη θέλησή σας να την ακολουθήσετε πιστά.

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος. Όταν είμαστε σε καλή ψυχολογική διάθεση είναι πολύ πιο εύκολο να δεσμευτούμε και να χάσουμε βάρος. Oταν περνάμε μια στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχουμε πολλά να διαχειριστούμε και προστίθεται σε αυτό και η προσπάθεια απώλειας βάρους το οποίο επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί στρες.

Το συναίσθημα πιστεύεται ότι είναι το νούμερο ένα εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Η λύση δεν είναι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ούτε η επίμονη άσκηση. Μια πρωτοποριακή και διαφορετική αντιμετώπιση είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους. Ο τρόπος που θα σκεφτείτε για αυτό που θέλετε να φάτε και οι τεχνικές με τις οποίες θα καταφέρετε να βάλετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει το χαρτί της δίαιτας είναι βασικός στόχος της ψυχολογικής αντιμετώπισης.

Για να χάσετε κιλά με επιτυχία και να τα κρατήσετε, χρειάζεστε να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως:

• Την αίσθηση ότι είστε στερημένη με την δίαιτα
• Αισθάνεστε απογοήτευση όταν δεν χάνετε κιλά με συνέπεια ή δεν χάνετε τόσα κιλά όσα ελπίζατε και χάνεται το κίνητρό σας
• Αισθάνεστε αγχωμένη από άλλα προβλήματα της ζωής σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε και για την δίαιτα.

Η στενοχώρια, η λύπη, η απογοήτευση είναι συναισθήματα που συχνά οδηγούν στην κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφών, το γνωστό «συναισθηματικό φαγητό».

Εχοντας συνηθίσει να στρεφόμαστε σε τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση και συνήθως είναι τροφές με υψηλή θερμιδική αξία, γλυκά και λιπαρά, είναι δύσκολο όταν βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα να τηρήσουμε μια δίαιτα η οποία περιορίζει πολύ τις τροφές αυτές.

Κι όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο-κλειδί είναι η επιμονή. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα αισθάνονται ταχύτερα επιτυχημένοι, με αποτέλεσμα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με μεγαλύτερη όρεξη και συνέπεια.

Η ψυχολογική αντιμετώπιση σας βοηθάει να αλλάξετε τις σκέψεις που σαμποτάρουν την δίαιτά σας σε χρήσιμες σκέψεις.

 

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.