Πολλές επενδύσεις σε λίγο χρόνο χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να πάρουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η ΕΑυτή τη στιγμή επενδύσεις, όπως και άμεσες δυνατότητες για νέες επενδύσεις υπάρχουν αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρόνο ώστε να λειτουργήσουν σωρρευτικά διευκρίνισε ο κ. Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Συμπλήρωσε ότι η  συγκρότηση της task force σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα θέλει να απαντήσει. Και η άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργού δείχνει τη βαθειά συνειδητοποίηση της ανάγκης να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ανάγκη για βοήθεια στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων μας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, πρέπει:

• Να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος προκειμένου να μπορούμε να αξιώσουμε και την τήρηση των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς ως προς τη ρύθμιση του χρέους

• Να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος κι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια περίοδο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης συνεχίζοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη βάση ενός δικού μας προγράμματος

Προφανώς όλα αυτά σημαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μια δυναμική διαπραγμάτευση στην οποία πρέπει να διεκδικήσουμε το maximum του στόχου που έχουμε θέσει.

Αναφορικά με την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Οικονομίας, είπε:

Η άποψη που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο φθηνού δανεισμού από τους εταίρους μας κι όχι από τις αγορές, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να σταθεί μόνη της κι ότι πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Μόνο που αυτό δεν θα περιλαμβάνει απλώς ευνοϊκούς όρους δανεισμού, αλλά και πολύ ισχυρά ανταλλάγματα για αυτούς τους ευνοϊκούς όρους. Αυτόν ακριβώς τον κύκλο πρέπει να σπάσουμε και θα τον σπάσουμε, εφόσον ξεκάθαρα δεσμευτούμε εμείς οι ίδιοι σε μια πορεία διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Εάν η αντιπολίτευση επέλεγε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά, τότε θα είχε μια θετική συνεισφορά. Όμως δυστυχώς δεν κάνει αυτό. Σε όλα τα μέτωπα με την κριτική της πιέζει για επιστροφή στο παρελθόν.

Σχετικά με την  πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για την συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε ότι «ως προς την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης νομίζω ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Βεβαίως η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων όπως μονότονα επαναλάμβανε ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης.

Θεωρώ λοιπόν ότι στην παρούσα Βουλή μπορεί να διαμορφωθεί ο συσχετισμός για το άνοιγμα της διαδικασίας για μια ουσιαστική αναθεώρηση υπό τον όρο βεβαίως ότι θα υπάρξουν οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την πραγμάτωση αυτής της δυνατότητας. Η ΝΔ βλέπει τη δυνατότητα πλειοψηφίας για προοδευτική αναθεώρηση και αντιδρά αρνητικά στο άνοιγμα της διαδικασίας. Από μόνη της όμως δεν έχει τη δύναμη να την ανακόψει.

Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε:  «Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί από την στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης που προωθεί ο κ. Ερντογάν. Είναι ολοφάνερο ότι η ένταση εξυπηρετεί τα δικά του σχέδια και μόνον. Εμείς πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά την προκλητικότητα και να απαντάμε με θετικές πρωτοβουλίες, πατώντας στο Διεθνές Δίκαιο και αξιοποιώντας τις διεθνείς μας συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, αιχμή των πρωτοβουλιών μας το επόμενο διάστημα πρέπει να αποτελέσει η αναθέρμανση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα πρέπει σήμερα να καταλάβει ότι η δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι αυτή που θα σταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο και θα αφαιρέσει το έδαφος για κινήσεις αποσταθεροποίησης.»

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.