Μετά από μια κουραστική ημέρα με τρελούς ρυθμούς που έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας, αναζητάμε «διέξοδο»: τρόπους χαλάρωσης, ψυχικής ανακούφισης και εσωτερικής ηρεμίας.

Το τελευταίο που θέλουμε είναι να απασχολήσουμε τον εαυτό μας με πράγματα που κουράζουν το μυαλό μας και ξοδεύουν την ενέργεια που μάς έχει απομείνει.

Η αληθινή ξεκούραση του μυαλού έρχεται από δραστηριότητες δημιουργικές, που μας γεννούν ευχάριστα συναισθήματα και δρουν «αποσυμπιεστικά».

Μια έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία μάς ανοίγει ένα ακόμα «παραθυράκι» επιλογών. Ίσως, αρκετές από εσάς, να έχετε νιώσει την «θεραπευτική» δύναμη αυτής της συνήθειας, ειδικά στο τέλος μιας στρεσογόνας ημέρας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι ένας στους τρεις Βρετανούς, στο τέλος της ημέρας του, ψήνει αρτοπαρασκευάσματα για να μειώσει τα επίπεδα στρες του.

2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην έρευνα που έδειξε για ακόμα μια φορά τις «ιαματικές» ιδιότητες της μαγειρικής.

Το να ανακατεύεις υλικά και να απολαμβάνεις το άρωμά τους ψήνοντάς τα στο φούρνο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας σε σημαντικό βαθμό.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα σημείωσε ότι η αρτοζαχαροπλαστική μπορεί να μάς χαλαρώσει περισσότερο και από το σεξ.

Η διάσημη (ελληνικής καταγωγής) ψυχολόγος Linda Papadopoulos σημειώνει ότι όλη η διαδικασία εκτέλεσης μιας συνταγής -που χρειάζεται φροντίδα και επιμέλεια- μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες.

«Ξέρουμε ότι το 80% των ανθρώπων προτιμούν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη συνταγή όταν μαγειρεύουν -στο φούρνο- και η όλη διαδικασία τούς ενθαρρύνει να εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτό που παρασκευάζουν. Η αρτοζαχαροπλαστική είναι ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης. Οταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μια δραστηριότητα που απαιτεί συγκεκριμένα βήματα, μπορούμε να παρακάμψουμε σκέψεις που μάς γεννούν στρες».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% ένιωσε την αίσθηση πληρότητας από την «επίτευξη του στόχου» (σσ. Τη στιγμή που το φαγητό ήταν έτοιμο), ένας στους επτά ένιωσε απόλυτη ηρεμία αμέσως μετά το τέλος της μαγειρικής και ένας στους έξι βρήκε αυτή τη συνήθεια μια εξαιρετική ευκαιρία για «σύσφιξη» σχέσεων με τα παιδιά του (το να μαγειρεύουν μαζί βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ τους).

Η ψυχολόγος ανέφερε ότι «σε κοινωνικό επίπεδο, το φαγητό ανέκαθεν ήταν μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων. Μια διαδικασία που χαρίζει αίσθημα πληρότητας».

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.