Πόσες φορές δεν έχεις χαζέψει τις απίστευτες εικόνες που «συλλαμβάνουν» οι κάμερες των επαγγελματιών φωτογράφων; Και πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί γιατί εσύ δεν μπορείς να τραβήξεις ούτε μία αξιόλογη φωτογραφία;

Είναι πολλές οι στιγμές που προσπάθησες να αποτυπώσεις ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα ή το χαμόγελο των παιδιών σου. Τις περισσότερες όμως εξ αυτών, οι εικόνες ήταν θολές, κουνημένες ή με κακό φωτισμό. Και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ονειρευόσουν.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να περάσεις σε «σοβαρές» φωτογραφικές μηχανές;

Γιατί δεν μπορώ να βγάλω τέλειες φωτογραφίες;
Είναι σαν να ρωτάς «γιατί δεν μπορώ να ζωγραφίσω τέλειους πίνακες». Σίγουρα, αν ξέρεις τι κάνεις, μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή μπορεί να σε βοηθήσει να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες, αλλά αν είσαι αρχάριος, ακόμη και με την πιο ακριβή φωτογραφική μηχανή, δεν πρόκειται να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία.

Αν μέχρι τώρα έβγαζες φωτογραφίες με το κινητό σου, ή έστω με μια απλή compact, τότε πιθανώς θα έχεις παρατηρήσει πως, σε αρκετές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες που βγάζεις δεν είναι αυτό που περίμενες. Αν κάτσεις και κοιτάξεις τις φωτογραφίες σου, και τις ξεχωρίσεις σε «καλές» και «κακές», τότε θα παρατηρήσεις πως οι περισσότερες «καλές» έχουν βγει σε εξωτερικό χώρο, με πολύ καλό φωτισμό, με ακίνητο ή σταθερό θέμα, ενώ οι «κακές» ως επί το πλείστον είναι σε εσωτερικό χώρο, με χαμηλό φωτισμό, ή με έντονη κίνηση. Ο λόγος είναι πως, στη δεύτερη περίπτωση, η κάμερα αυξάνει την ευαισθησία του αισθητήρα και το χρόνο λήψης, αυξάνοτας ταυτοχρόνως τον θόρυβο, οδηγώντας σε φωτογραφίες με «κόκκο» και πιθανώς θολές λόγω κίνησης. Αντιθέτως, όταν υπάρχει πολύ φως, η ευαισθησία του αισθητήρα μένει σε χαμηλά επίπεδα και ο χρόνος λήψης είναι πολύ μικρός, επομένως ο θόρυβος είναι ελάχιστος ενώ τα θέματα βγαίνουν πολύ καθαρά.

Σε γενικές γραμμές, οι λόγοι για μια κακή φωτογραφία μπορεί να συνοψιστούν στα εξής:
• κακός φωτισμός
• κακό θέμα
• κακή σύνθεση
• κακή τεχνική
• έλλειψη δημιουργικότητας

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.