Φέτος συμπληρώνονται 197 χρόνια από την Εθνική επανάσταση των Ελλήνων της 25ης Μαρτίου του 1821.

Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ημέρα, κατά την οποία το Έθνος μας έχει διπλή γιορτή. Για την Ορθοδοξία είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης, αφού γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αυτή την ευλογημένη ημέρα διάλεξαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας, όχι τυχαία, για να εορτάζουν την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αυτή η ημέρα στάθηκε η αφετηρία της Εθνικής μας παλιγγενεσίας και ο ευαγγελισμός του Έθνους μας.

Η Επανάσταση του 1821 είναι το πιο σπουδαίο γεγονός στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και η αφετηρία της δημιουργίας και της αναγεννήσεως του Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα, είναι ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, γιατί υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση, για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου ‘Έθνους, που παραδειγμάτισε και άλλους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης.


Οι σύγχρονοι ‘Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι οφείλουμε την ελευθερία, την εθνική υπόστασή μας και υπερηφάνεια, την πρόοδο και την ευημερία μας στους αγώνες και στις θυσίες των ηρώων του Εικοσιένα.

Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες σήμερα έχουμε ιερή υποχρέωση και ιστορικό καθήκον να προασπίσουμε, να μην προδώσουμε και να μην εκχωρήσουμε την ιστορία μας, την ταυτότητά μας, τους προγονούς μας ,να μην ενδώσουμε στις απειλές, να μην απωλέσουμε την εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Θα υπερασπιστούμε τα πάτρια τα ιερά και τα όσια με κάθε κόστος.

Χάρη στην πίστη και ψυχή της φυλής, ο Ελληνικός Λαός διατήρησε την εθνική του συνείδηση περί κοινής καταγωγής και γλώσσας και την πίστη του στη Ορθόδοξη Εκκλησία, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Οι πρόγονοί μας του 1821 άρχισαν την Επανάσταση ολιγάριθμοι και σχεδόν άοπλοι, χωρίς οργανωμένο και πειθαρχημένο Στρατό. ‘Ηταν υποχρεωμένοι να πολεμήσουν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διέθετε πολυάριθμο και άρτια εξοπλισμένο Στρατό. Η ιδέα του χρέους όμως τους εμψύχωσε και τους δυνάμωσε, ώστε να υπερισχύσουν των Τούρκων, όπως άλλοτε στην αρχαιότητα οι Μαραθωνομάχοι και οι Σαλαμινομάχοι αντιμετώπισαν και νικήσαν τους Πέρσες. Η πίστη και η ψυχή μετρά και όχι τα σιδερένια όπλα!

Ο αγώνας του 1821 ήταν καθολικός. ‘Ηταν έργο όλων των Ελλήνων. ‘Ηταν αγώνας ιερός και δίκαιος, αγώνας «υπέρ βωμών και εστιών», αγώνας για το «ποθούμενο». Οι ιδέες της ελευθερίας του ‘Έθνους, της Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας ενέπνεαν τους αγωνιστές του Εικοσιένα, τους ένωσαν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Οι Δάσκαλοι του γένους  από τον Δ. Σολωμό, τον Αγ. Κοσμά τον Αιτωλό,  μέχρι τον απλό Παπά του χωριού και τον Καλόγερο, που δίδαξαν τα Ελληνικά γράμματα και το Ευαγγέλιο στο Κρυφό σχολειό, τόνωσαν το Εθνικό φρόνημα και προτρέπανε το λαό να επαναστατήσει για να διώξει τον ξένο δυνάστη.

Ευλαβείς προσκυνητές, λοιπόν, σήμερα κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας  και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, στους ήρωες  και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821. Τους ατενίζουμε με υπερηφάνεια, γιατί κρατήσαμε μέχρι τώρα αυτά που μας παρέδωσαν και τους υποσχόμεθα ότι είμαστε έτοιμοι  να υποστούμε κάθε θυσία για να υπερασπιστούμε τα όσια και τα ιερά της φυλής και να διατηρήσουμε κάθε σπιθαμή του Ελληνικού χώρου, σε χώμα και θάλασσα. Να διατηρήσουμε την Ανεξαρτησία μας, τις παραδόσεις και να καταπολεμήσουμε τη διχόνοια κάνοντας πράξη την ομόνοια, την ενότητα και την αδερφοσύνη. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην πρόοδο και την ευημερία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΓΡΕΒΕΝΑ 23-03-2018

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΕΦ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ Π.Ζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.