ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΣ Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, το προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ συναντήθηκε, μετά από αίτημα του Δ.Σ της ΟΣΕΑΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη παρουσία και του αρμόδιου ειδικού συνεργάτη του. Ο Υπουργός Εσωτερικών άκουσε όλα τα ζητήματα που του θέσαμε, τα οποία καταθέσαμε και εγγράφως, και έγινε διεξοδική συζήτηση για τις 7 ΑΔ, κυρίως σε τρείς άξονες:  α) την μελλοντική προοπτική του θεσμού των Α.Δ β) το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης σε ΠΔ των Οργανισμών  και γ) τις αυξανόμενες αυθαιρεσίες μιας μερίδας Συντονιστών με τις παράνομες υπηρεσιακές μεταβολές πολλών υπαλλήλων.


  • Για το θεσμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο Υπουργός δίνοντας μια νέα διάσταση στο ζήτημα, μας δήλωσε ότι οι Α.Δ δεν μπορούν να καταργηθούν για συνταγματικούς κυρίως λόγους, και, θα υπάρχουν  προτάσεις για μερική μόνο τροποποίηση. Οι παρεμβάσεις που μελετώνται έχουν να  κάνουν αποκλειστικά με τον Ελεγκτή Νομιμότητας, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη το Υπουργείο για τον τρόπο στελέχωσής του και με μια νέα σχέση λειτουργίας με τα αντίστοιχα Υπουργεία, για  τις αρμοδιότητες που ασκούν οι ΔΑΜ και οι ΔΑΚ .
  • Για τα οργανογράμματα των Α.Δ βάλαμε θέμα τον αποκλεισμό της ΟΣΕΑΔΕ από όλες τις διαδικασίες, και την εξουσία που δίνεται σε μονοπρόσωπα άτομα ( Συντονιστές ) να καθορίζουν με μια απλή απόφασή τους τις οργανικές θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα σε κάθε Οργανική Μονάδα ( Δ/νση, Τμήμα), χωρίς να πάρουμε καμιά δέσμευση για παρέμβαση .
  • Για την ολοκλήρωση των Π.Δ μας ενημέρωσε ότι γίνονται κάποιες τελευταίες διορθώσεις μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δ.Αν. με βασικό στόχο, να έχουν ολοκληρωθεί για την επόμενη φάση της κινητικότητας ώστε να μπορούν οι Α.Δ. να είναι φορείς υποδοχής.
  • Για τις αυθαιρεσίες πολλών Συντονιστών σχετικά με τις παράνομες υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αναπληρώσεις, καθαιρέσεις-ανακλήσεις αναπληρωτών προϊσταμένων) κόντρα στην πλειάδα των αποφάσεων του ΣΤΕ και των Διοικητικών Εφετείων, μας εξέφρασε την απορία του και μας ζήτησε σε συνεργασία με τον ειδικό σύμβουλό του, αφού κατατεθεί ο νέος «Καλλικράτης», να υποβάλλουμε φάκελο με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, των αυθαιρεσιών κάποιων Συντονιστών,  προκειμένου να τις αξιολογήσουν και να προβούν σε ενέργειες.
  • Στο αίτημά μας, για ανάκληση όλων των αυθαίρετων αποφάσεων, μερίδας Συντονιστών, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια πρόθεση αλλαγής ή ουσιαστικής παρέμβασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε ότι θεωρούμε θετικό, που  το  Υπουργείο Εσωτερικών δια του Υπουργού του, φαίνεται ότι αλλάζει ρότα, στο ζήτημα της κατάργησης των ΑΔ, που ακουγόταν τον τελευταίο χρόνο τόσο έντονα και προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά στον θεσμό, όπως και μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια σε όλους τους υπαλλήλους των Α.Δ.. Όμως θεωρούμε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την δημοσίευση των ΠΔ χωρίς να προβλέπεται ο αριθμός των υπαλλήλων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που θα στελεχώνεται κάθε   διεύθυνση και τμήμα, κάτι που θα δώσει στους Συντονιστές μια υπερεξουσία και θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε εκφυλιστικές καταστάσεις και ένα αυταρχικό τρόπο διοίκησης των Α.Δ. το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με κάθε πρόσφορο, τόσο συνδικαλιστικό όσο και νομικό μέσο.


           Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας, θα υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας και θα βάζουμε πάντα, σε πρώτη θέση, τη διαφύλαξη των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων, σε οποιαδήποτε  μορφή  δομής των Α.Δ τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.