Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2018”

22 Μαρτίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Την ανάγκη να αυξηθούν οι θέσεις για τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2018 επισημαίνουν με σχετικό ερώτημά που συνυπογράφουν οι βουλευτές Ν.Δ., Καστοριάς Μ. Αντωνίου, Κοζάνης Γ. Κασαπίδης και Φλώρινας Ι. Αντωνιάδης.

Προς έκπληξη όλων, σε προτεινόμενο σχέδιο, σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων προς την Κ.Ε.Δ.Ε., προτείνεται η μείωση θέσεων κατά 57 άτομα για τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή που πανελλαδικά υπάρχει αύξηση θέσεων απασχόλησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αδικαιολόγητη αυτή πρόταση αφορά μόνο στην ακριτική μας Περιφέρεια, στην οποία μάλιστα καταγράφεται ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας!

Ενόψει της επικείμενης προκήρυξης του προγράμματος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την ερώτησή τους εφιστούν την προσοχή στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Ταυτόχρονα επιδιώκουν την άρση αυτής της αδικίας εις βάρος των Δυτικομακεδόνων πριν από τη σχετική προκήρυξη του προγράμματος.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Την Υπουργό: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης

                                   και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

                                   κ. Έφη Αχτσιόγλου

 

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για αύξηση των θέσεων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του 2018»

 

Κυρία Υπουργέ,

Στο με αρ. πρωτ. 49/20-2-2018 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, το οποίο απευθύνεται στην Κ.Ε.Δ.Ε., περιλαμβάνονται οι προτάσεις κατανομής θέσεων ανά Δήμο για την επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης σε 274 Δήμους της χώρας μας. Με το ίδιο έγγραφο ζητείται από την Κ.Ε.Δ.Ε. ο σχολιασμός της κατανομής θέσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη οργάνωση του νέου κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους.

Ειδικότερα, στην προκήρυξη του προγράμματος για το έτος 2018 διαπιστώνεται η αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε ποσοστό 3,5% έναντι του έτους 2017, καθώς η φετινή προκήρυξη αναφέρεται σε 25.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2017 αφορούσε 24.250 θέσεις.

Ωστόσο, ενώ πανελλαδικά υπάρχει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, παρατηρείται μείωση των θέσεων κατά 57 άτομα, ήτοι μείωση σε ποσοστό 13,5%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα! 

Συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2017 είχαν δοθεί στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας 423 θέσεις απασχόλησης, ενώ στο πρόγραμμα του 2018 σχεδιάζονται μόλις 366 θέσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι Δήμοι Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Φλώρινας που είχαν λάβει το 2017 93 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, κυρίως γενικών καθηκόντων σχολείων, δε λαμβάνουν για το έτος 2018 ούτε μία θέση. 


Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αποκαταστήσετε την προφανή αυτή αδικία σε βάρος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αντί να καταγράφει αύξηση στις θέσεις απασχόλησης, καταλαμβάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό την πρωτιά στη μείωση των θέσεων κοινωφελούς εργασίας;
  2. Προτίθεστε να αυξήσετε τις προτεινόμενες θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2018;

 

     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.ΚΑΣΑΠΙΔΗ

This entry was posted on Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2018 at 16:33 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply