Μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Α/θμιας Τοπικής Αυτοδ/σης Ν. Γρεβενών  απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Καλούμε τις συναδέλφισσες εργαζόμενες μαζί με τις αυταπασχολούμενες, τις άνεργες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις συνταξιούχους, να ενώσουμε τις φωνές μας  στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις νέες γυναίκες, στις φοιτήτριες-σπουδάστριες, στις νέες μητέρες, να βγουν μπροστά στον αγώνα για το μέλλον που τους αξίζει, να παλέψουμε μαζί για μόρφωση, εργασία και δημιουργική ζωή για όλους.

161 χρόνια πριν, στις 8 Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας στις 10 (από 16 που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Με εντολή κυβέρνησης και εργοδοτών, οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχτηκαν με μανία πάνω στις μαχητικές διαδηλώσεις των εργατριών και τις αιματοκύλησαν.  

 

Σήμερα, 8 Μάρτη 2018, Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει :

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας, ικανοποίηση των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών τους, αλλά και των αναγκών των οικογενειών τους, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών τους με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούν δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και για να συμμετέχουν στην κοινωνική δράση

 

 Όμως όλα αυτά σκοντάφτουν πάνω στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών  θεωρείται  ατομική τους υπόθεση,

ενώ αντίθετα πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας και του κράτους.

 

Όσο κάνουν κουμάντο στην οικονομία οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοξενοδόχοι, τόσο τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη μητρότητα, στη δημιουργική ζωή θα τσακίζονται στις μυλόπετρες του επιχειρηματικού κέρδους.

 

Γι αυτό και σήμερα οι μισθωτές εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι άνεργες, οι  φοιτήτριες και σπουδάστριες στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε κυριολεκτικά μια εφιαλτική κατάσταση σε κάθε τομέα της ζωής τους. Βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Η μητρότητα είναι ατομική τους υπόθεση, αλλά και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ή ανύπαρκτος ή πανάκριβος ή ψευδεπίγραφος.

 

Δε θα τους Αφήσουμε!

  Δεν υποτασσόμαστε στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

 Έχουμε τη δύναμη όλοι μαζί να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας στερούν Ε.Ε. και κυβερνήσεις.

 

Σήμερα μόνο η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν αποτελεί διέξοδο για να βγούμε στο ξέφωτο μιας ζωής με δικαιώματα  στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.

 

Δυναμώνουμε όλοι μαζί το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους.

Εντείνουμε την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών και των εργαζομένων συνολικότερα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, για μια ζωή χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ & ΕΕ.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το αγωνιστικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη!

 

Σ.Ε. Ο.Τ.Α. Ν. Γρεβενών

Μάρτης 2018

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.