Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η επιστήμη μίλησε -Οι κράμπες περιόδου είναι τόσο επώδυνες όσο το έμφραγμα

4 Μαρτίου, 2018 by Σταματίνα

Οι πόνοι περιόδου είναι ότι χειρότερο για τις γυναίκες.

Εκτός από την αιμορραγία, το φούσκωμα, τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και την απίστευτη όρεξη για γλυκό, έχουμε και τις κράμπες.

Το μόνο που θέλουμε είναι μια θερμοφόρα, ένα μαξιλάρι και να κουλουριαστούμε στο κρεβάτι. Και μια σοκολάτα. Νιώθουμε σαν να μας κλωστούν στην κοιλιά με δύναμη. Από μέσα προς τα έξω.

Ωστόσο, δύσκολα βρίσκουμε κατανόηση από τους άλλους, κυρίως τους άνδρες, καθώς δεν έχουν βιώσει αυτόν τον πόνο ποτέ. Συνήθως χαρακτηριζόμαστε ως «εύθραυστες, δραματικές ακόμα και… γκρινιάρες»και μας λένε το κλισέ: «Μην κάνεις έτσι, θα περάσει. Πιες κάτι».

Όχι πια όμως. Ήρθε η ώρα για τη δικαίωσή μας.

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας ή Δυσμηνόρροια, όπως είναι ο ιατρικός όρος, χαρακτηρίστηκαν – επιτέλους – τόσο επώδυνες όσο είναι ένα έμφραγμα!

 

Ο καθηγητής John Guillebaud από το University College London ανέφερε στο Quartz, ότι οι ασθενείς έχουν περιγράψει τους πόνους από τις κράμπες της περιόδου τόσο δυνατούς όσο το να παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο.

Αν και αυτό δεν μας χαροποιεί και ιδιαίτερα, και μόνο η διαπίστωση ότι αυτή η εξουθενωτική κατάσταση συγκρίνεται με μια τόσο σοβαρή κατάσταση υγείας, είναι αρκετή για να χρειαστούμε κάτι πιο δραστικό από ένα απλό παυσίπονο.

Στην πραγματικότητα, η αγνόηση των γυναικείων πόνων ήταν μια συνηθισμένη αλλά και ανησυχητική ιατρική πρακτική, με έρευνες να δείχνουν ότι οι γιατροί παίρνουν πιο σοβαρά τους πόνους των ανδρών, από αυτούς των γυναικών. Ο λόγος ίσως είναι ότι η περίοδος είναι κάτι φυιολογικό, που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα και δεν προκαλεί πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει μια ώριμη και σοβαρή συζήτηση σχετικά με την έμμηνη ρήση με την κοινωνία να αντιλαμβάνεται τη δύναμή της αντί να την αγνοεί. Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως ταμπού.

 

 

 

 

 

bovary

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 4 Μαρτίου, 2018 at 18:03 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply