Νέα προκλητική τοποθέτηση από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει προς Σενεγάλη και Μάλι, όπου περιοδεύει, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων.

«Χωρίς τη συγκατάθεση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά το επεισόδιο ε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Μακρόν τού ζήτησε να τηρήσει ήπια στάση στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ: «Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Ερντογάν.

«Τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος (σ.σ.: στην Κύπρο) έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς, ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον Βορρά της Κύπρου με ποιους και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί».

Ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του τονίζοντας πως θα πραγματοποιήσει έρευνες η Τουρκία στη Μεσόγειο: «Ασφαλώς και θα κάνουμε, δεν υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απέδειξε πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας του. «Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλουν. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.