Πολλές διατροφικές συνήθειες που έχουμε δεν είναι και τόσο υγιεινές.

Ωστόσο, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας τροφές που μας κάνουν περισσότερο καλό και να αφήσουμε άλλες που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που ίσως να έχουμε στα ντουλάπια μας και θα μπορούσαμε να τις αντικαταστήσουμε με αυτές που χρησιμοποιούμε ήδη ώστε να έχουμε έναν ακόμα πιο υγιεινό και σωστό τρόπο ζωής.

Δείτε ποιες είναι αυτές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε:

1. Υγιεινά λίπη αντί φυτικών ελαίων

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι τα φυτικά έλαια για μαγείρεμα, όπως το ηλιέλαιο, είναι χειρότερα για την υγεία μας από τα ζωικά λίπη. Χρησιμοποιήστε οργανικό ghee (βούτυρο από γάλα βουβαλιού ή αγελάδας) ή λάδι καρύδας. Και τα δύο είναι υγιεινά λίπη για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και το ghee είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

 

2. Σκουμπρί σε κονσέρβα αντί τόνου σε κονσέρβα

Το κονσερβοποιημένο σκουμπρί είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ω3, που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, την καρδιά, τις αρθρώσεις και το δέρμα. Ο κονσερβοποιημένος τόνος, αντίθετα, δεν περιέχει σχεδόν κανένα από αυτά τα λιπαρά που ενισχύουν την υγεία.

 

 

3. Βρώμη σε χυλό αντί δημητριακών

Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη σε κάποια μορφή ή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Αυτό σημαίνει ότι θα σου δώσουν βραχυπρόθεσμη ενέργεια αλλά μετά από λίγες ώρες θα πεινάς ξανά. Η βρώμη δεν έχει ζάχαρη και απελευθερώνει ενέργεια αργά, για να σε κρατήσει περισσότερη ώρα.

 

4. Σκούρο ψωμί σικάλεως αντί του κανονικού

Το ψωμί μαγιάς ή το σκούρο ψωμί σικάλεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ψωμί με βάση το σιτάρι, ακόμη και το ολικής άλεσης. Έτσι, όπως η βρώμη, απελευθερώνει αργά ενέργεια και σε κρατά γεμάτο για περισσότερο.

 

5. Κρυσταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων αντί του επιτραπέζιου αλατιού

Αν και το επιτραπέζιο αλάτι είναι ραφιναρισμένο, το κρυσταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει μικρά ποσά από άλλα μεταλλικά στοιχεία. Κυρίως, όμως, είναι νάτριο, οπότε χρησιμοποιήστε το με φειδώ, ειδικά αν έχετε υψηλή πίεση.

 

6. Βούτυρο αμυγδάλου αντί μαρμελάδας

Η μαρμελάδα έχει πολύ ζάχαρη και είναι καταστροφική για τα επίπεδα ενέργειας. Αντικαταστήστε τη με βούτυρο αμυγδάλου και θα πάρετε την πρωτεΐνη και τα υγιεινά λιπαρά που θα επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και θα λάβετε ακόμη μεταλλικά στοιχεία από τα αμύγδαλα. Στα θετικά, θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και με περισσότερη ενέργεια.

 

7. Ψημένοι σπόροι κολοκύθας αντί για αλατισμένα φιστίκια

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που είναι ζωτικά για την ενέργεια και την ανοσία. Ακόμη, έχουν περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα φιστίκια.

 

8. Τσάι rooibos αντί του κανονικού τσαγιού

Αυτό το κόκκινο τσάι είναι χωρίς καφεΐνη και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Πολλοί το βρίσκουν σαν καλή εναλλακτική του κανονικού τσαγιού καθώς έχει παρόμοια γεύση και μπορείτε να το πιείτε με ή χωρίς γάλα.

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.