Τα έσοδα της Μπαρτσελόνα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ – Οι 10 ομάδες προέρχονται από την Αγγλία

Η FC Barcelona (Μπαρτσελόνα), η κραταιά ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου, αναμένεται να καταστεί οσονούπω ο σύλλογος του 1 δισ. ευρώ, δεικνύοντας τη δυναμική των top 20 clubs της Γηραιάς Ηπείρου, τα ετήσια έσοδα των οποίων αναμένεται το 2018 να σπάσουν το «φράγμα» των 8 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ζοζέπ Μπερτομέου, τα έσοδα από δικαιώματα, τηλεοπτικές μεταδόσεις και διάθεση εισιτηρίων της Μπαρτσελόνα θα κυμανθούν στα 900 εκατ. ευρώ αυτή τη σεζόν, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Οπως ανέφερε στο Bloomberg, ο σύλλογος είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας χορηγίας για να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του,
συμπεριλαμβανομένου του σταδίου του, ενώ τα έσοδά του αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ ως το 2021.

Η FC Barcelona, που αναδείχθηκε την Τρίτη ισόπαλη στο Λονδίνο σε αγώνα του UEFA Champions League με την Τσέλσι, με βάση την τελευταία έρευνα για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου της Deloitte που ολοκληρώθηκε το τελευταίο διάστημα (Deloitte Football Money League 2018) βρέθηκε στην 3η θέση, ακολουθώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι 20 πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον πλανήτη σημείωσαν αύξηση 6% των εσόδων τους, αγγίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 8 δισ. ευρώ (7,9 δισ. ευρώ) σύμφωνα με την 21η έκδοση του Football Money League της Deloitte. Οι 10 ομάδες του top 20 προέρχονται μάλιστα από την Αγγλία, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τους αγγλικούς συλλόγους, ενώ οι υπόλοιποι από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία και ένας από τη Γαλλία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διατηρεί την πρωτιά την οποία ανέκτησε την προηγούμενη περίοδο με έσοδα 676,3 εκατ. ευρώ. Τα 44,5 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ταμεία της από την UEFA για τη νίκη επί του Αγιαξ στον τελικό του Europa League 2017 αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσει τη θέση της, αν και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα φθάνουν το 45% των συνολικών εσόδων, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των top 20 συλλόγων.

Ο σύλλογος της Premier League βρέθηκε για δέκατη φορά στην κορυφή της Deloitte Football Money League έχοντας έσοδα 1,7 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τους πρωταθλητές της Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης ανεβαίνει στη δεύτερη θέση με 674,6 εκατ. ευρώ, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα στην τρίτη θέση με 648,3 εκατ. ευρώ. Η πρωταθλήτρια της Premier League Λέστερ αναρριχήθηκε το 2017 από την 20ή θέση στη 14η, ενώ η Σαουθάμπτον βρέθηκε στην πρώτη 20άδα για πρώτη φορά (18η θέση). Η Ιντερ αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις, φθάνοντας στην 15η, λόγω κυρίως της εμπορικής ανάπτυξης μετά την εξαγορά της από την κινεζική εταιρεία Suning Holdings Group. Η επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων 20 για πρώτη φορά.

Δεδομένης της αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ, η ικανότητα της Γιουνάιτεντ να διατηρήσει την πρώτη θέση είναι εντυπωσιακή. Καθώς τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Μπαρτσελόνα προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων τους, η μάχη για την κορυφή και εφέτος θα είναι μεγάλη, αν και η ομάδα που θα φτάσει πιο μακριά στο Champions League θα έχει μάλλον και τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Το top 20 είχαι ως εξής: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (676,3 εκατ. ευρώ), Ρεάλ Μαδρίτης (674,6), Μπαρτσελόνα (648,3), Μπάγερν (587,8), Μάντσεστερ Σίτι (527,7), Αρσεναλ (487,6), Παρί ΣΖ (486,2), Τσέλσι (428), Λίβερπουλ (424,2), Γιουβέντους (405,7), Τότεναμ (355,6), Ντόρτμουντ (332,6), Ατλέτικο Μαδρίτης (272,5), Λέστερ (271,1), Ιντερ (262,1), Σάλκε (230,2), Γουέστ Χαμ (213,3), Σαουθάμπτον (212,1), Νάπολι (200,7), Εβερτον (199,2). Η Deloitte εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά η πρώτη 20άδα θα σπάσει το «φράγμα» των 8 δισ. ευρώ, αλλά δεν αναμένεται οι σύλλογοι να δουν τα έσοδά τους να ενισχύονται σε τέτοιο βαθμό όσο το προηγούμενο δωδεκάμηνο.


Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία θα αυξηθούν τα έσοδα λόγω της νέας συμφωνίας για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά στην Premier League και τη La Liga τα πράγματα θα μείνουν σχετικά σταθερά. Πλέον, μία θέση στην 20άδα απαιτεί έσοδα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε κατά 16% από πέρυσι, ενώ έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.