Η ατζέντα του γεύματος που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη διοίκηση και σε διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν μάλλον τυπική και είναι ενδεικτικό ότι τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο iefimerida ότι «δεν μπορούν να ειπωθούν και πάρα πολλά μεταξύ 30 ατόμων».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν τουλάχιστον δύο σημεία κοινού προβληματισμού.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ρυθμός των πλειστηριασμών είναι πολύ αργός από την αρχή του χρόνου και πλέον αναμένεται η 21η Φεβρουαρίου, οπότε ενεργοποιείται η φρεσκοψηφισμένη διάταξη περί διενέργειας αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Οι τράπεζες έχουν προγραμματισμό και μένουν σε αυτόν» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με φόντο την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται πως οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για 10.000 πλειστηριασμούς ως το τέλος του χρόνου, στόχος που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φιλόδοξος.

Δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι η αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα», κυρίως σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Συζήτηση για την ύπαρξη προληπτικής γραμμής, στην αναγκαιότητα της οποίας επιμένει ο Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε, ωστόσο το ζήτημα του waiver απασχολεί τα επιτελεία των τραπεζών. «Φυσικά και το θέλουμε», δηλώνουν τραπεζικές πηγές, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το πολιτικό πρόβλημα που ανακύπτει, με δεδομένο ότι για να διατηρηθεί το waiver θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποια «ομπρέλα», καθώς είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο αναβάθμισης 6 βαθμίδων, έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να βγουν από την κατηγορία «σκουπίδια». Σημειωτέον ότι το waiver δεν αφορά μόνο στη δυνατότητα άντλησης φτηνού χρήματος από την ΕΚΤ, αλλά κυρίως στη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζονται φτηνότερα στη διατραπεζική αγορά.

Την επόμενη εβδομάδα- μάλλον την Τετάρτη- οι ελληνικές τράπεζες θα αποστείλουν τα πρώτα στοιχεία στο πλαίσιο διενέργειας των stress tests, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται η επικεφαλής του SSM, Ν. Νουί, για προγραμματισμένες συναντήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδας.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.