Από την… αλφαβήτα, θα ξεκινήσουν οι 310 εκτιμητές το εγχείρημα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, αν κρίνει κανείς από τις νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες μοιάζουν να απευθύνονται σε… μαθητούδια και όχι έμπειρους εμπειρογνώμονες.

Εν αναμονή της Απόφασης διορισμού τους, το υπουργείο Οικονομικών δίνει κάποιες οδηγίες, οι οποίες, όμως, δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά αποτελούν μάλλον αυτονόητη γνώση για όσους μπήκαν στον κόπο να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ενημερώνει τους εκτιμητές για τα εξής:

  • Η τιμή ζώνης (ΤΖ) ή τιμή εκκίνησης είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας την οποία έχει κάθε ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αυτή. Η τιμή ζώνης αναφέρεται στην συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α΄ όροφο της οικοδομής με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο. Δηλαδή η Τιμή Ζώνης είναι μικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί.
  • Η Τιμή Ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι Εκτιμητές αναφέρεται σύμφωνα με τις διατάξεις σε καινούργιο (μηδενικής παλαιότητας) ακίνητο, ενώ για τα παλαιά ακίνητα απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική τους αξία μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες-διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Δηλαδή σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η τιμή ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.

Και τι συστήνει το υπουργείο Οικονομικών, προς αποφυγήν νέων προσφυγών; «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κλιμάκωση των τιμών ζώνης ώστε να αποδίδονται σωστά οι διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στα αρμόδια Δικαστήρια των φορολογουμένων δείχνει ότι το θέμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου».

Στην ειδική πλατφόρμα που θα συμπληρώσουν οι εκτιμητές τις εισηγήσεις τους, θα πρέπει, επίσης, να αναγράψουν τις ισχύουσες τιμές ζώνης- προκειμένου να γίνει στην επόμενη φάση το «τσεκάρισμα» για τις μεγάλες αποκλίσεις- αλλά αυτό που προκαλεί αίσθηση και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τη δυσκολία του εγχειρήματος, είναι ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει και αναδεικνύει ότι ΔΕΝ υπάρχουν χάρτες για όλες τις περιοχές που υπάγονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού!

Ο… μπούσουλας των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών τελειώνει με την επισήμανση ότι η εισήγηση τιμής ζώνης θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη, εφόσον οι εκτιμητές συμπληρώσουν για κάθε ζώνη το έγγραφο-Πρότυπο που επισυνάπτεται στην σχετική Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν την εισήγησή τους . Δεν προβλέπεται κάποιος δεσμευτικός όρος για το πλήθος ή το είδος των στοιχείων καθώς θεωρείται δεδομένη από τους πιστοποιημένους εκτιμητές η γνώση του αντικειμένου τους και η δέσμευσή τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.