Η παρουσία και η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά κυρίως οι αναφορές του κατά της κυβέρνησης («εθνομηδενιστές», «κυβέρνηση μειοψηφίας», «αριστερόστροφος φασισμός»), κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τζανακόπουλος: Θλιβερή εξέλιξη η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Σχολιάζοντας, επίσης, μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στην ομιλία μου ο Μίκης Θεοδωράκης («αδέρφια μου ναζιστές, φασίστες, αναρχικοί…»), ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως “αδέρφια μου ναζιστές” ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Φάμελλος: Οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ομιλία που εκφώνησε ο μουσικοσυνθέτης, κάνοντας λόγο για μία «αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού».

«Προφανώς και δεν συμφωνώ σε καμία στιγμή του λόγου του», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε: «Ως πολιτικό πρόσωπο δεν θέλω να τον κρίνω γιατί ποτέ δεν συμφώνησα με τις πολιτικές του επιλογές. Εξάλλου είναι γνωστό, ίσως σε όλους τους Έλληνες, το πολιτικό  βιογραφικό του Μίκη».

«Αφήνω στην άκρη τον δημιουργό και τα τραγούδια του και τις στιγμές που έχει δώσει στους αγώνες των Ελλήνων. Θέλω να πω ότι αυτά τα τραγούδια έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί. Αλλά οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα και έκαναν μετά και tweet για τον Μίκη. Έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα να μην το κάνουν», συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Ερωτηθείς αν ο Μίκης Θεοδωράκης νομιμοποίησε τους ναζί με την παρουσία του στην πλατεία Συντάγματος, απάντησε: «Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια στα οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real FΜ, επεσήμανε ότι αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.

«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα, να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση πολιτικά μαζί του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

«Αθλια» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. «Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο Θέμα FM, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα, τόνισε πως τον «άκουσα με θλίψη και απογοήτευση» και πρόσθεσε πως τα σημεία που την ενόχλησαν πιο πολύ ήταν «τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού».

«Νομίζω ότι αυτά», πρόσθεσε, «είναι πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν, νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».

Πυρά εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη εξαπέλυσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΕύη Καρακώστα, μιλώντας στο FOCUS 103,6. «Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη, γιατί στα 93 του χρόνια θα έπρεπε να σκεφτεί την υστεροφημία του. Ο φασισμός είναι πολύ σκληρή λέξη. Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακραίοι δεξιοί, αλλά δεν τους έχουμε αποκαλέσει φασίστες. Να ξέρουμε την έννοια των λέξεων και τι σηματοδοτούν.
Αναγνωρίζω στον Μίκη Θεοδωράκη τους αγώνες και τον ρόλο που έπαιξε η μουσική του και θα του έλεγα να μην το προδώσει όλο αυτό, όπως έκανε χθες, και να σκέπτεται όταν χρησιμοποιεί τον όρο “φασιστική Αριστερά”».


Ζαχαριάδης: Η χώρα έχει ματώσει από τον φασισμό

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις».

«Η χώρα τον 20ό αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ., από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ό αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.

Πιτσιόρλας: Το πολιτικό κλίμα δεν διαταράχθηκε

Για πολιτικό κλίμα που «δεν διαταράχθηκε» έκανε λόγο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Η κυβέρνηση ακούει τα πάντα, δέχεται όλα τα μηνύματα και τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί, προωθώντας αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς το θέμα των Σκοπίων η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και, αν καταστεί δυνατό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πάμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. Μέχρι τότε όμως ηρεμία, ψυχραιμία και τα γιουρούσια που κατά καιρούς επιχειρεί η ΝΔ το ένα μετά το άλλο διαψεύδονται και αποτυγχάνουν» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη και από το σάιτ Left

«Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έδινε συναυλία φιλίας στα Σκόπια» τιτλοφορείται το άρθρο του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ σάιτ Left.gr.

Το σάιτ ανακάλυψε ότι το 1997 ο Μίκης έδωσε συναυλία στα Σκόπια, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κίρο Γκλιγκόροφ.

«Το πρόβλημα θα υπάρξει αν τα Σκόπια επιδιώξουν αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία και άλλα εδάφη με το ίδιο όνομα, όπως η ελληνική Μακεδονία, θεωρηθούν εδάφη υπό κατοχή», έλεγε τότε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια διατύπωση που δεν θυμίζει την ομιλία του στο συλλαλητήριο που έλαβε χώρα για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Ανάλογες διατυπώσεις είχε αναπτύξει εκείνη την εποχή σε κείμενά του στη γαλλική Le Monde, αναφέρει το Left.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.