Τα παιδιά με τρεις γενετικούς γονείς μπορεί σύντομα να είναι πραγματικότητα στη Βρετανία μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Αρχές στους γιατρούς μιας κλινικής στο Νιουκάσλ.

Τα παιδιά αυτά εκτός από το DNA των πατέρων και των μητέρων τους θα έχουν και ελάχιστο γενετικό υλικό από μια τρίτη γυναίκα. Το υλικό αυτό θα εισάγεται στο ωάριο της μητέρας ώστε να μην κληροδοτήσει στο παιδί της κάποια γενετική πάθηση.

Πριν από ένα χρόνο το Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ έλαβε την άδεια για την εφαρμογή της μεθόδου από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πρώτες δύο γυναίκες στις οποίες θα εφαρμοστεί η μέθοδος πάσχουν από μια κληρονομική κατάσταση που αποκαλείται μυοκλονική επιληψία.

Τα παιδιά που θα γεννηθούν μ’ αυτή τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Βρετανία δεν θα είναι τα πρώτα παγκοσμίως, αφού προηγήθηκε ένα αγοράκι τον Απρίλιο του 2016 στο Μεξικό.

Οι Ιορδανοί γονείς του προσπαθούσαν πάνω από 10 χρόνια να αποκτήσουν παιδί κι απευθύνθηκαν σε κλινική στη Νέα Υόρκη (New Hope Fertility Center) με επικεφαλής τον δρα Τζον Ζανγκ, o οποίος αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνική της«μιτοχονδριακής δωρεάς». Όμως επειδή η μέθοδος δεν είχε εγκριθεί στις ΗΠΑ, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε κλινική στο Μεξικό, όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποίησε τον δρα Ζανγκ να σταματήσει την τεχνική.

Πριν αναπτυχθεί η μέθοδος αυτή, ορισμένα παιδιά γεννήθηκαν με τη μέθοδο της «κυτταροπλασματικής μεταφοράς», που αποσκοπεί επίσης και στη θεραπεία μιτοχονδριακών γενετικών διαταραχών. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική: αντί να μεταφέρεται ο πυρήνας ενός κυττάρου, χρησιμοποιείται μόνον μια μικρή ποσότητα κυταρροπλάσματος από το ωάριο ενός τρίτου προσώπου, με φυσιολογικά γενετικώς μιτοχόνδρια.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2014 περίπου 50 παιδιά ενδεχομένως να γεννήθηκαν μ’ αυτή τη μέθοδο, που δεν χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ από το 2002.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.