Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καστοριάς  στις 29-1-2018, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη,

Τα κυβερνητικά πανηγύρια πως η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, πως αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα συνεχή πηγαινέλα του αμερικάνου πρέσβη, τα συχαρίκια του Τραμπ και του Ομπάμα πιο πριν για τα ενεργειακά έργα που παίρνουν προτεραιότητα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, μόνο ανησυχία μπορούν να γεννήσουν.


Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης που επικαλείται η κυβέρνηση και χειροκροτεί η αστική τάξη και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα όπως η ΝΔ, δεν έχουν με τίποτα να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.

Η «ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους στηρίζεται σε θέσεις εργασίας χτισμένες πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους όλων των προηγούμενων ετών, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας μέσα από εξαντλητικά ωράρια, με 8ωρα που γίνονται 11ωρα, με περιπλάνηση από το ένα εργοτάξιο στο επόμενο, χωρίς δικαιώματα, με υποχρεωτικές άδειες.

Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή (ξένων και ελληνικών) είναι τεράστια, επιδοτούμενα από τη φτηνή εργασία, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, που πληρώνει ο λαός με απανωτούς φόρους και χαράτσια.

Αυτό το περιβόητο «αναπτυξιακό» έργο δεν θα φέρει οφέλη ούτε για το λαό ευρύτερα, μιας και το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να είναι φτηνό για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, με δεδομένη τη συρρίκνωση των εισοδημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Έτσι, η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού δεν πρόκειται να αντιστρέψει ούτε τις συνθήκες «ενεργειακής φτώχειας» στις οποίες διαβιούν σήμερα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να πληρώσουν για τα στοιχειώδη.

Ωφελημένες θα βγουν ξανά οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, καθώς το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσει και νέο γύρο επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, στο όνομα της επέκτασης των «καθαρών πηγών Ενέργειας». Επίσης, ο αγωγός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια της Ενέργειας.

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαία η προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η εταιρεία, να κατοχυρώσουν τον αγωγό ως ένα «σπουδαίο αναπτυξιακό έργο» με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες». Σε αυτόν το σχεδιασμό δεν εντάσσονται μόνο οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της τοπικής διοίκησης, για τη διαφήμιση και στήριξη του έργου, αλλά και πρωτοβουλίες της ίδιας της εταιρείας, στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», όπως η προσφορά ασθενοφόρων σε ορισμένα νοσοκομεία της περιοχής, οι αναπλάσεις κ.ά.

Συγκεκριμένα, ο TAP σχεδιάζει να υλοποιήσει 47 τέτοιες δράσεις, με τους εύγλωττους τίτλους «Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», «Προγράμματα που ενισχύουν τα μέσα βιοπορισμού για τους κατοίκους των περιοχών όδευσης του αγωγού», «Βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης» κ.ά. Σ’ αυτά τα πλαίσια γίνεται και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μήπως δεν γνωρίζουμε ότι τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν τις αποζημιώσεις που πληρώνει η ΔΕΗ στους παραγωγούς ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες; Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, άλλοι θα ωφελούνται και άλλοι θα πληρώνουν

Θεωρούμε ότι η χρήση του φυσικού αερίου προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα εξασφαλίζει φθηνή πρόσβαση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Δεν δεχόμαστε την επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν δεχόμαστε την παρέμβαση και εμπλοκή επιχειρηματικών και μονοπωλιακών ομίλων γιατί την επιδίωξη για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία θα την πληρώσει ο λαός

Η ΔΕΔΑ είναι Α.Ε.! Με ποια λογική ο Δήμος Καστοριάς, πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του dealer για να διευκολύνει τη διείσδυση μιας τέτοιας επιχείρησης στα νοικοκυριά της αρμοδιότητάς του; Εμείς, σε καμιά περίπτωση, δεν αναγνωρίζουμε αυτό το ρόλο

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεις σε επιχειρήσεις.

Παλεύουμε:

Για πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση, με άμεση κατασκευή αντίστοιχων υποδομών που δε θα χρυσοπληρώσει ο λαός.

Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού.


Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Για να προχωρήσει η εργατική λαϊκή οργάνωση, πάλη και αλληλεγγύη. Για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτατο μισθό τα 751 Ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, 7ωρο 5θημερο 35ωρο. Για κατάργηση των μνημονιακών νόμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.