Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

 Καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων -Το χρονοδιάγραμμα για τα πωλητήρια του 2018

Ιανουάριος 25th, 2018 by Χρήστος Μίμης

Καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων έρχεται στους προσεχείς μήνες, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς αίροντας εκκρεμότητες και προχωρώντας ιδιωτικοποιήσεις που έχουν καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν όλοι οι καινούργιοι διαγωνισμοί πώλησης μετοχικών πακέτων του Δημοσίου, δηλαδή το 5% του ΟΤΕ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση, με προϋπόθεση να έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια έσοδα, προβλέπεται για τον Ιούνιο.


Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του 5% του ΟΤΕ, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2017 ήταν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα και ειδικότερα ανήλθαν σε 1,4 δισ., έναντι εκτίμησης για 1,9 δισ. ευρώ.

Για το 2018 υπολογίζεται ότι οι περσινές καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα φετινά έσοδα, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επένδυση του Ελληνικού.

Μεταξύ των 16 προαπαιτουμένων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις για την επόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνονται:

  • Η  ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ μέχρι τον Ιούνιο
  • Η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τα διόδια στην Εγνατία Οδό μέχρι τον Απρίλιο
  • Η άμεση έναρξη κατασκευής του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας στην Εγνατία
  • Η άμεση λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου που είναι σήμερα υπό κατασκευή
  • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα γίνει τον Μάρτιο

Στα προαπαιτούμενα είναι και οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑ και της Εγνατία Οδός ΑΕ μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Μάιο καλείται η ΕΕΣΥΠ ΑΕ να έχει αξιολογήσει και αλλάξει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ (και των θυγατρικών του, ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ).

Τέλος, όπως προβλέπει η Έκθεση Συμμόρφωσης, στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) μέχρι τον Μάρτιο θα προστεθούν δύο νέα μέλη με ειδικό αντικείμενο τις ΔΕΚΟ.

 iefimerida

This entry was posted on Πέμπτη, Ιανουάριος 25th, 2018 at 20:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply