Στη Ζάβορδα Γρεβενών βρέθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 η ΕΡΤ3 και
η Πρωινή Εκπομπή «Απλά και Καθημερινά»

Πιστοί στο τάμα τους προς τον Όσιο Νικάνορα μένουν εδώ και έναν αιώνα οι κάτοικοι του Κρόκου, αλλά και άλλων χωριών της Κοζάνης, καθώς επισκέπτονται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες το Μοναστήρι του Οσίου στη Ζάβορδα Γρεβενών για να μεταφέρουν τα Ιερά Λείψανά του στο χωριό, ως ένδειξη πίστης και ευγνωμοσύνης για τα θαύματά του.

Ήταν 6 Νοεμβρίου 1918 όταν οι τότε πατέρες της Ιεράς Μονής μετέφεραν, μετά από παρεκκλίσεις τα κατοίκων την Τίμια Κάρα στην περιοχή για να τους προστατεύσει από την επέλαση της «Ισπανικής Γρίπης», από την οποία είχαν πεθάνει σε όλο τον κόσμο, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τη χρονιά εκείνη και κάθε χρόνο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης δεν σταμάτησαν να πηγαίνουν με τα άλογά τους στην Ιερά Μονή, που έκτισε το 1534 ο Όσιος Νικάνορας, ακριβώς στο χώρο, όπου βρήκε, μετά από όραμα, τη θαυματουργή Εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προκειμένου να παραλάβουν τα Ιερά Λείψανά του και να τα μεταφέρουν στον τόπο τους.


Το «Έθιμο των Καβαλάρηδων», όπως ονομάζεται από τους κατοίκους, το συναντάμε σε πολλά ακόμη χωριά της Κοζάνης, όπως και στην ίδια την πόλη. Κάθε χρόνο σε διαφορετικές ημερομηνίες, καβαλάρηδες, αφού συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού τους, παίρνουν το δρόμο για το Μοναστήρι του Οσίου. Είναι μια διαδρομή περίπου 55 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και τα παλιά μονοπάτια, και την οποία οι καβαλάρηδες, κυρίως νεαρής ηλικίας, κάνουν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο χώρο του Μοναστηριού έχουν κατασκευαστεί ξενώνες, δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, όπως και στάβλοι, για να ξεκουραστούν, τόσο οι καβαλάρηδες όσο και τα άλογά τους.

Συνήθως στο Μοναστήρι οι καβαλάρηδες μένουν δύο βραδιές. Την τρίτη ημέρα πολύ πριν ξημερώσει, στο Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελείται νωρίς το πρωί η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ηγουμένου της Μονής, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, ενώ αμέσως μετά γίνεται η επίσημη υποδοχή των Καβαλάρηδων αλλά και των κατοίκων της περιοχής από τους μοναχούς.

Ο Όσιος Νικάνωρ γεννήθηκε το 1491 στη Θεσσαλονίκη από πλούσιους γονείς. Σε ηλικία 27 ετών, αφού χάρισε όλη την περιουσία του στους φτωχούς, έφθασε μετά από όραμα στο Καλλίστρατο Όρος, στη Ζάβορδα Γρεβενών. Τόσο την περίοδο που ασκήτεψε στο Μοναστήρι, που έκτισε όσο και μετά την κοίμησή του στις 7 Αυγούστου 1549, έγινε γνωστός όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές για την αγιοσύνη και τα θαύματά του.
Με το πρώτο φως της ημέρας, αφού πρώτα προσκυνήσουν οι καβαλάρηδες τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Νικάνορα και αγιαστούν και τα άλογα γίνεται από τον Ηγούμενο της Μονής η παράδοση, σε έναν από τους καβαλάρηδες του χωριού, που είναι κάθε χρόνο και διαφορετικός.

Οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης έχουν ορίσει κάθε χρόνο την 18η Ιανουαρίου για να μεταφέρουν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Νικάνορα από τη Ζάβορδα Γρεβενών στο χωριό τους, από το οποίο φεύγουν δυο μέρες πριν.

Η έλευση του Οσίου Νικάνορα ξεσηκώνει όλο το χωριό, το οποίο συγκεντρώνεται, μαζί με τον κλήρο και τις τοπικές αρχές στη περιοχή του «Λάκκου», προκειμένου να γίνει η παραλαβή των Ιερών Λειψάνων από τον ιερέα του χωριού.
Ακολουθεί πομπή μέχρι την εκκλησία του χωριού, όπου θα τελεστεί ευχαριστήρια παράκληση, ενώ οι κάτοικοι θα προσκυνήσουν τα Λείψανα του Οσίου.

Κάθε ημέρα τα Λείψανα θα φιλοξενούνται και σε ένα διαφορετικό σπίτι του Κρόκου, ενώ κάθε Κυριακή θα μεταφέρονται στην εκκλησία του χωριού.

Οι καβαλάρηδες, τόσο του Κρόκου όσο και άλλων περιοχών της Κοζάνης επιστρέφουν κάθε χρόνο με τα άλογά τους όλα τα Ιερά Λείψανα του Οσίου, στο Μοναστήρι της Ζάβορδας στις 5 Αυγούστου, καθώς την επομένη γιορτάζει η Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ενώ την μεθεπόμενη ημέρα η κοίμηση του Οσίου.



Μάκης Νασιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.