Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ανασχηματισμός: Σχέδια με εκπλήξεις για τα πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Ιανουάριος 17th, 2018 by Χρήστος Μίμης

Το σενάριο του ανασχηματισμού για το διάστημα από τις 22 Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου αναζωπυρώνει η απόφαση του πρωθυπουργού να μην αντικαταστήσει τον Κώστα Ζουράρι, αλλά να αναθέσει τις αρμοδιότητές του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που χρειάστηκε μόλις μία ώρα συζήτησης με τον απελθόντα κ. Ζουράρι για να τον χαρακτηρίσει o τελευταίος -κατά δήλωσή του στον «Θέμα 104,6»- ως «νεαρό σοφό», δεν αναμένει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Οπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος καθώς ατύπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός καταλήγει στο σενάριο των λίγων και στοχευμένων αλλαγών, επιχειρώντας να τηρήσει εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες αλλά και τη συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛ.


Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον κ. Τσίπρα, δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα πρόσωπα, προκειμένου να υπάρχει κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού, σε μία κίνηση που έχει προεξοφληθεί πολιτικά και επικοινωνιακά. Ενα ερώτημα, για παράδειγμα, είναι αν ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπουργοποιήσει στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ή αν ο κ. Καμμένος θα διατηρήσει για τους ΑΝ.ΕΛ. τον ίδιο αριθμό υπουργών με τη σημερινή κυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πάντως, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη φράση «καθαρή έξοδος», όπως και τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό φάνηκε κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σημείωσε: «Μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος. Αν κάποιος περιμένει να φάμε με χρυσά κουτάλια, κάνει λάθος. Αν περιμένει, όμως, ότι θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, ξεκινώντας από τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει δίκιο».

Γιάννης Καμπουράκης
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 17th, 2018 at 10:44 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply