Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε την Αττική στις 22:24 το βράδυ της Δευτέρας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σημειώθηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε πέντε χιλίομετρα εστιακό βάθος. Στη συνέχεια ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί 2,1 και 2,6 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο iefimerida.gr δέκατα του δευτερολέπτου πριν το σεισμό, υπήρξε βοή, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία τους.

Διαφορετικές ήταν εκτιμήσεις μεταξύ σεισμολογικών κέντρων για το μέγεθος του σεισμού.

Το Γεωδυναμικό έδωσε αρχικά 4,2 ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε αρχικά 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια το αναθεώρησε προς τα κάτω. δίνοντας 4,3 ρίχτερ.

Το ΑΠΘ έδωσε 4,4 ρίχτερ εξαρχής.

loading…

Λέκκας: Είναι της ακολουθίας των σεισμών του νότιου Ευβοϊκού

Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός στην Σταμάτα, είναι συνέχεια της ακολουθίας των σεισμών που είχαμε στον νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Αλλά και ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας είπε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός.

Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έγραψε στο Twitter: «Τώρα -επιφανειακός σεισμός μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές».

Τώρα -επιφανειακός Μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.


Η στιγμή του ισχυρού σεισμού σε τηλεοπτικό στούντιο

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ και στην Δημητσάνα Αρκαδίας

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 21:30 της Δευτέρας, έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρκαδία, κοντά στη Δημητσάνα.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 23 χιλιόμετρα βόρεια της Δημητσάνας και στα 39 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης. Το εστιακό βάθος ήταν στα 2 χιλιόμετρα.

Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό της Αθήνας, ήταν 3,5 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό κέντρο ωστόσο, εκτίμησε το μέγεθος της σεισμικής δόνησης στους 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι συμβουλές της πυροσβεστικής

Στο μεταξύ, έπειτα από την ισχυρή δόνηση στη Σταμάτα που προκάλεσε αναστάτωση, η Πυροσβεστική υπενθύμισε μέσω Twitter τις βασικές οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.