Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προβληματικά δόντια – Είναι η εξαγωγή ενός δοντιού η μόνη λύση;

14 Ιανουαρίου, 2018 by Σταματίνα

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε τα δόντια μας στο στόμα για πολλά χρόνια.

Γιατί μου λένε ότι μυρίζει το στόμα μου;
Γιατί αισθάνομαι ότι έχω άσχημη γεύση;
Ποιό είναι το πρόβλημα;

Το σάπισμα των δοντιών δημιουργεί οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη με αποτέλεσμα την δημιουργία τερηδόνας. Ως επακόλουθο έχουμε την κακοσμία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι σωστό να γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος κάθε δύο χρόνια στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλα σφραγίσματα και γέφυρες. Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία μπορεί να βοηθήσει πολύ διαγνωστικά.

Μικρές αρχόμενες τερηδόνες μπορούν να εξελιχθούν σε τεράστιες, με αποτέλεσμα τα δόντια να χρειάζονται ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση ή μερικές φορές ακόμα και εξαγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν άμεσα στον οδοντίατρο;
Α) Ευαισθησία στο κρύο
Β) Ευαισθησία στο ζεστό
Γ) Πόνος κατά τη μάσηση

Καταστάσεις που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν στην κατεύθυνση του να προλάβουμε τα χειρότερα:

Η ύπαρξη ρωγμών σε ένα δόντι μπορεί να μην σημαίνει τίποτε, αλλά μπορεί και να είναι η αρχή κατάγματος.

Η χρήση του μικροσκοπίου βοηθά τον ειδικό να διαγνώσει και να διαφοροποιήσει την απλή ρωγμή από ένα κάταγμα. Η απλή ρωγμή είναι θεραπεύσιμη, το κάταγμα όχι. Πολλές φορές λόγω της έλλειψης μικροσκοπίου πραγματοποιήθηκαν Ενδοδοντικές θεραπείες – απονευρώσεις σε δόντια τα οποία είχαν κάποιο κάταγμα ενώ μετά από λίγο οδηγήθηκαν σε εξαγωγή κάνοντας τους ασθενείς να ταλαιπωρηθούν αλλά και να ξοδέψουν αρκετά χρήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις τα δόντια έγιναν εξαγωγή μόνο και μόνο επειδή είχαν μια επιφανειακή ρωγμή.

Τις περισσότερες φορές ακόμα και ένα πολύ μεγάλο απόστημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει στο δόντι εξαγωγή.

Όπως επίσης η ύπαρξη μια μεγάλης κύστης δεν σημαίνει ότι το δόντι χρειάζεται εξαγωγή ή και ακροριζεκτομή.

Η εξαγωγή είναι λύση μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς στην περίπτωση που ο οδοντίατρος τους δεν μπορεί να θεραπεύσει το δόντι τους, να συνεργάζονται μαζί του στην αναζήτηση ενός Ειδικού Οδοντιάτρου Ενδοδοντολόγου που θα λύσει το πρόβλημα τους.

Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Ο Ενδοδοντολόγος είναι οδοντίατρος με τρία επιπλέον χρόνια εξειδίκευσης στις τεχνικές και τις διαδικασίες της απονεύρωσης. Είναι ειδικός στο να διεξάγει περίπλοκες διαδικασίες χειρουργικών επεμβάσεων.

Η θεραπεία γίνεται σε ένα ραντεβού, πολύ γρήγορα, και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εξαιρετικά υψηλές.

Το 99% των απονευρώσεων από έμπειρο Ενδοδοντολόγο γίνεται με απόλυτη επιτυχία.

Η σημερινή οικονομική κρίση που η χώρα μας βιώνει πολύ έντονα, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να επανέλθουμε στην θεραπευτική κυρίως αντιμετώπιση των ασθενών.

Η οικονομική αδυναμία των συνανθρώπων μας να ανταποκριθούν σε πολύπλοκα και ακριβά σχέδια θεραπείας ενισχύει την άποψη για εξορθολογισμό του σχεδίου θεραπείας και εν τέλει την διατήρηση των δοντιών στο στόμα.

Καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι: Η εξαγωγή δοντιού είναι μια πολύ ακριβή λύση.

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, 2018 at 20:32 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply