«Σάρκα και οστά» σε λίγες ημέρες θα πάρει το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για τανοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο, καθώς η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το τιμολόγιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα, ενώ προβλέπει κλιμακωτή έκπτωση στη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση αυτή θα φτάνει μέχρι και το 30% της αξίας του ρεύματος.


Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, το ειδικό τιμολόγιο είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο ως αντισταθμιστικό όφελος για τη χρόνια επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από τη λιγνιτική δραστηριότητα.
Η εξαγγελία είχε γίνει τον Ιούλιο στο αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη.

Εντός του 2018 η εφαρμογή του μέτρου

Επίσης τον Νοέμβριο, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης είχε ανακοινώσει από τη Φλώρινα πως το σχετικό κονδύλι είχε ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ώστε το μέτρο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ένταξη στο μέτρο και των νοικοκυριών του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, ο οποίος επίσης εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει υποστεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εξόρυξη λιγνίτη και τη χρήση του καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα ανάλογο μέτρο για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές.
Η αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

worldenergynews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.