Έτοιμο προς κατάθεση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων, αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία τεχνικά θέματα, που προέκυψαν στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά από το «μασάζ» των υπουργών στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμπεριληφθεί η διάταξη για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, που έτεινε να γίνει μίνι σήριαλ. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για απλή επέκταση, αλλά για την πλήρη κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, με το σκεπτικό ότι μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Αλλάζει κάτι επί της ουσίας, δηλαδή ως προς τα όρια λήψης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για χρέη προς το Δημόσιο; Απολύτως τίποτε. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ευθυγράμμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στις διαδικασίες και όχι στα όρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη με την οποία θα επαναδιατυπώνεται η ρήτρα που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και προβλέπει πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, αν κριθεί αναγκαίο στην τελευταία αξιολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στον πρόσφατο γύρο διαβουλεύσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους Θεσμούς επί ελληνικού εδάφους, το θέμα αυτό- της νομοτεχνικής επαναδιατύπωσης- ήταν ανοικτό.

Η χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, που ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ και ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 και μισή τα ξημερώματα, ανέδειξε και «αγκάθια», όπως έγραψε το πρωί το iefimerida. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων για τα οποία οι Θεσμοί ζήτησαν διευκρινίσεις είναι:

  • Η διαδικασία αδειοδότησης των μεταλλείων
  • Η κατάργηση του τμήματος συντάξεων του ΓΛΚ και η μεταφορά του στο ΕΦΚΑ
  • Η σύσταση Επιτροπής για την επανεξέταση Βαρέων και Ανθυγιεινών στο Δημόσιο
  • Κτηματολογικά γραφεία

Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα των απεργιών, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι αυτό που αλλάζει είναι το αναγκαίο ποσοστό απαρτίας επί των οικονομικά ενήμερων μελών και πλέον γίνεται 50% αντί 1/3, ενώ για τη λήψη της απόφασης θα απαιτείται η σχετική πλειοψηφία.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.